Evropsko tržište automobila ima novog kralja

1 komentar

Situacija na evropskom tržištu se mijenja. Mijenjaju se i ključni igrači, a na listi najoprodavanijih našao se jedan električni automobil.

Septembar 2022. godine prvi je mjesec kada je jedan Teslin automobil bio najprodavaniji na kontinentu. Čast je pripala crossoveru Model Y.

Isporučeno je ukupno 29.000 Modela Y u odnosno na 19.000 primjeraka Peugeot 208, koji je zauzeo drugo mjesto.

Zajedno su Model Y i 3 prodani u 42.000 primjeraka, što je četiri puta više nego što je Volkswagen isporučio svojih ID.3 i ID.4. Za stare evropske proizvođače dolaze opasna vremena.

Još računaju na benzinace i dizelaše, koji se dobro prodaju, ali postoji opasnost da im proizvođači poput Tesle i kineske konkurencije nagrizu tržišni udjel u budućnosti.

Tesla se strateški ukorijenila na evropskom tržištu otvaranjem fabrike u blizini Berlina, koja proizvodi Model Y, prenosi Hak revija.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Ne postoji opasnost od dominacije električnih vozila u Evropi, a ni u svijetu. U SAD-u su na blagi ignore. Tamo su muscle cars and trucks i dalje najprodavaniji, a to je segment u kojem nikad neće zavladati.
    I u Evropi se sve češće postavlja pitanje koliko će struje trebati da se napaju sva auta… Mission impossible za sadašnji razvoj tehnologije.
    Kad Mercedes i BMW odluče da sasvim pređu na električne pogone to će značiti da je odzvonilo SUS motorima. Do tada će se i dalje voziti i benzinci, ali i mnooogo efikasniji dizelaši.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *