Bogate zemlje daleko od cilja finansiranja obnovljivih izvora energije u manje razvijenim zemljama

Dodajte komentar
Ilustracija

Bogate zemlje su još uvijek daleko od postizanja svog obećanja od 100 milijardi dolara godišnje za finansiranje siromašnih zemalja, pokazuje izveštaj koji su objavile Njemačka i Kanada uoči samita COP27 u Egiptu.

To je evaluacija takozvanog Plana isporuke, prema kome su se razvijene zemlje prije više od decenije obavezale da će mobilisati tu sumu iz javnih i privatnih sredstava godišnje za prilagođavanje klimi i ulaganja u obnovljive izvore energije u manje razvijenim zemljama. Pošto taj cilj nije postignut do 2020. godine, na COP26 u Glazgovu, nacije su ponovo potvrdile svoju odlučnost da ga ostvare do 2025. godine, piše Bloomberg.

Iako razvijene zemlje ostaju posvećene ovom cilju, one su svjesne i priznaju da to znači dosta posla, napisali su u saopštenju kanadski ministar životne sredine Stiven Gilbo (Steven Guilbeault) i specijalni izaslanik Njemačke za međunarodnu klimatsku akciju Dženifer Morgan (Jennifer Morgan).

Oni su dodali da su globalna pandemija i napad Rusije na Ukrajinu imali reperkusije na nacionalne ekonomije i zaduženja, energetsku i prehrambenu bezbjednost, ali da štete povezane sa globalnim zagrijavanjem predstavljaju „situaciju života ili smrti“.

„Postizanje cilja od 100 milijardi dolara je apsolutno totemsko. Moramo to da uradimo“, rekao je novinarima na brifingu u petak Alok Šarma (Alok Sharma), predsednik samita COP26, koji je zemljama dao mandat za izveštaj o napretku.

Izveštaj je identifikovao deset oblasti za poboljšanje, uključujući unošenje veće transparentnosti u proceduru finansiranja.

Otrežnjujuća procjena dolazi samo devet dana prije početka klimatskog samita Ujedinjenih nacija u Šarm el Šeiku. Već se očekuje da će na tim razgovorima dominirati tenzije oko finansijskih pitanja, uključujući neuspjela obećanja o finansiranju, kao i zahtjeve da razvijene zemlje pomognu ranjivim zemljama da se izbore sa posledicama globalnog zagrevanja.

Prema izvještaju, samo pet zemalja – Italija, Japan, Holandija, Norveška i Švedska – preuzelo je obaveze iznad prošlogodišnjih projekcija. Zajedno, multilateralne razvojne banke su odobrile više od 50 milijardi američkih dolara za klimatsko finansiranje u 2021. godini za zemlje sa niskim i srednjim prihodima. Međutim, ne postoje jasni planovi za obezbjeđivanje sredstava nakon 2025. godine.

(Biznis.rs)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *