Bileća

Bileća: Crnogorski “B&B sunce i vjetar” u projektu od 120 miliona eura

Vlada Republike Srpske dala je kocesiju za izgradnju vjetroparka i solarne elektrane “Planik” u Bileći firmi “B&B sunce i vjetar” iz ove opštine, a koja je inicirala ovaj postupak. Projekat je vrijedan 240 miliona maraka, a koncesija je dodijeljena na 27 godina.

Snaga solarnih panela je 80 megavata i godišnje bi sa njih trebalo da se proizvede 106 gigavat časova struje.

Vjetropark će imati instalisanu snagu od 39,6 megavata, a procjenjuje se da će godišnja proizvodnja biti 93,2 gigavat časova.

Za svaki kilovat struje, koncesionar će Srpskoj plaćati 0,0055 KM. Takođe u obavezi je da prije zaključenja ugovora uplati i jednokratnu koncesionu naknadu koja iznosi ukupno oko 1,2 miliona KM.

-Ako koncesionar u roku od 60 dana ne potpiše ugovor o koncesiji, gubi sva utvrđena prava– navodi se u rješenju Vlade Srpske.

Inače, ovaj postupak jepratila žestoka konkurencija.

Sedam kompanija je otkupilo je tendersku dokumentaciju, od kojih su tri iz Kine, po jedna iz Turske i iz Austrije, jedna iz Izraela i jedna iz Bileće koja je u vlasništvu privrednika iz Crne Gore i Izraela i koja je na kraju i odnijela pobjedu.

CRNOGORCI ULOŽILI PO PET FENINGA

Iza “B&B sunce i vjetar” stoji vlasnik fabrike kafe i konditorskih proizvoda “Crnagoracoop” iz Crne Gore Nedeljko Babić, a sa njim u biznisu je i direktor i osnivač kompanije “Sistem – MNE”, Ljubiša Bošković, koja se bavi projektima iz obnovljivih izvora energije.

Sa njima su u poslu i firme “BIG Energia Holding” iz Mađarske te “BIG Shoping Centers” iz Izraela, koja u Srbiji ima svoje maloprodajne lance trgovina.

Firmu su osnovali sa ukupno dvije marke. Od tog iznosa Babić i Bošković su uplatili po pet feninga, odnosno 2,5 odsto ukupno uplaćenog kapitala.

Firma iz Mađarske je uplatila 0,90 KM, a ona iz Izraela cijelu jednu marku, odnosno 50 odsto kapitala.

Izvor: Capital.ba

Check Also

Penzije ipak dižu za 8,35 procenata

Vlada će na današnjoj sjednici dati saglasnost Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) da vanredno …

Leave a Reply

Your email address will not be published.