MMF: Azija najveći gubitnik ako se globalna ekonomija podijeli

Dodajte komentar
Cities connected with lines

Azijsko-pacifički region mogao bi da izgubi više nego bilo koji drugi region ako globalni trgovinski sisem bude rastrgan zbog geopolitičkih napetosti, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Azijsko-pacifičke zemlje mogle bi da izgube više od 3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) ako se trgovina poremeti u sektorima pogođenim nedavnim američkim sankcijama protiv Kine na korištenje čipova proizvedenih bilo gdje u svijetu korištenjem američke opreme iako su necarinske barijere u druga područja porasla na “nivo iz perioda Hladnog rata”.

To je dvostruko više od predviđenog iznosa globalnih godišnjih gubitaka.

Sektori u azijskim zemljama mogli bi da pretrpe prosječan pad uposlenosti od čak 7 odsto zbog smanjene trgovine, dodaje Fond.

“Kada je riječ o daljem povećanju trgovinske neizvjesnosti i restriktivnih mjera, to će na kraju eskalirati u fragmentaciju tržišta i podjelu svijeta”, rekao je Krishna Srinivasan, direktor Sektora za Aziju i Pacifik MMF-a na konferenciji za novinare u Singapuru.

Izjavio je da “Azija rizikuje da izgubi puno jer je ključni igrač u globalnim lancima snabdijevanja, a u rascjepkanom svijetu rizikuje da izgubi više nego bilo ko drugi”.

Znakovi globalne fragmentacije pojavili su se tokom američko-kineskog trgovinskog rata 2018. Međutim, novi signali fragmentacije, poput rusko-ukrajinskog rata, zabrinjavaju još više. Sankcije protiv Rusije dodatno su povećale neizvjesnosti vezane uz trgovinske tokove, objavio je MMF.

Nesigurnost oko trgovinske politike, a ne samo restriktivne mjere, mogla bi da zaustavi ekonomsku aktivnost budući da firme obustavljaju zapošljavanje i ulaganja, a nove firme odgađaju ulazak na tržišta, navodi se u izvještaju.

Na primjer MMF je utvrdio da su trgovinske napetosti između SAD-a i Kine u 2018. uticale nakon dvije godine na pad investicija za oko 3,5 odsto.

MMF napominje da se njegovo istraživanje fokusiralo na uticaj fragmentacije na trgovinu, ali da bi proces mogao imati i dublje posljedice, poput “raspada finansijskih veza”.

“Finansijska fragmentacija može dovesti do kratkoročnih troškova zbog brze deprecijacije finansijskih pozicija i dugoročnih troškova zbog smanjene diversifikacije i sporijeg rasta produktivnosti, te pada direktnih stranih ulaganja”, objašnjava MMF.

Ova međunarodna finansijska organizacija poziva zemlje da uklone štetna trgovinska ograničenja i smanje neizvjesnost uklanjanjem prepreka u svojim politikama.

“Može se više staviti naglasak na digitalizaciju, ulaganje u obrazovanje… i što je najvažnije, međunarodnu saradnju, jer želimo da izbjegnemo rizik fragmentacije… važno je da svi djelujemo sada, da djelujemo zajedno”, rekao je Srinivasan.

Takođe postoji zabrinutost zbog odliva kapitala iz Azije jer kamatne stope u regionu zaostaju za onima u Sjedinjenim Državama. Za sada, međutim, problem ostaje “savladiv”, dodao je Srinivasan, ističući da je situacija s protokom kapitala u Aziji mješovita.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *