Njemačka stigla u zonu hiperinflacije

Dodajte komentar

U Njemačkoj su visoke cijene energenata i hrane gurnule stopu inflacije u oktobru preko praga od deset odsto.

Građani se, prema prognozama ekonomista, moraju pripremiti na još veća poskupljenja.

Potrošačke cijene u oktobru su u odnosu na isti mjesec prošle godine porasle 10,4 odsto, objavio je u petak preliminarne podatke Federalnog zavoda za statistiku. U rujnu je zabilježena inflacija od deset odsto, što je već najveća stopa u posljednjih 70 godina.

Visoka inflacija smanjuje kupovnu moć potrošača, što guši osobnu potrošnju, koja je važan element ekonomskog rasta. Potrošači su u oktobru morali platiti 43 odsto više za energente nego godinu prije.

Hrana je u istom periodu poskupila 20,3 odsto.

Zasad nema znakova slabljenja inflacije, a prema projekcijama ekonomskog instituta Ifo, građani će ipak morati trpjeti znatno više cijene. Oko 97 odsto trgovaca mješovitom robom planira naplaćivati više za svoju robu.

“Talas inflacije još nije prekinut. Povrh svega, visoki troškovi energije još nijesu u potpunosti preneseni na potrošače”, rekao je Ifo stručnjak Timo Wollmershäuser.

I ministar ekonomije Robert Habeck rekao je da će građani i preduzeća tek neko vrijeme osjećati nedavno smanjenje veleprodajnih cijena gasa.

U odnosu na septembar potrošačke cijene u najvećoj evropskoj ekonomiji u oktobru su porasle 0,9 odsto, pokazuju podaci.

Vlada u Berlinu planira pomoći potrošačima i preduzećima s odbrambenim štitom od 200 milijardi eura zbog snažnog rasta cijena energenata. Tim bi novcem trebalo da finansira i kočnicu poskupljenja gasa i struje, no detalji cijelog plana još nijesu razrađeni.

Vlada je za sada odlučila da će se račun za gas podmiriti jednom u decembru.

Stope inflacije poput sadašnjih nijesu viđene od ujedinjenja Njemačke. U staroj Saveznoj Republici Njemačkoj početkom 1950-ih bilježene su stope od deset i više odsto, no tada se u obračunu koristila drugačija metodologija.

Izvor: SEEbiz

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *