UBCG: Štednja od 1,61 milijarde eura pokazatelj povjerenja u bankarski sistem

Dodajte komentar

Stabilan rast štednje u Crnoj Gori govori o povjerenju u bankarski sistem i potrebi da se odvaja za “crne dane”, uprkos nikad dovoljnim primanjima i kupovnoj moći koja nikad nije na željenom nivou, ocijenjeno je iz Udruženja banaka (UBCG).

U susret sedmici štednje, UBCG najavili edukativnu posjetu Osnovnoj školi “Njegoš“ na Cetinju i Gimnaziji “Slobodan Škerović” u Podgorici.

Svjetski dan štednje je ustanovljen 31. oktobra 1924. godine u Milanu, na prvom Međunarodnom kongresu štedionica, a na inicijativu italijanskog profesora Filipo Ravizza sa željom da se istakne vrijednost štednje kako za pojedinca tako i za sveukupni ekonomski napredak.

“Ovim putem UBCG želi da naglasi važnost finansijske pismenosti od razaznavanja pojmova, novčanih obračuna do razvijanje finansijskih planova. Potom, ukazivanjem da ne treba trošiti više nego što su prihodi, što znači planirati unaprijed prihode, rashode, ali i borbu protiv rasipništva”, navodi se u saopštenju.

U UBCG smatraju da je posebno važna finansijska edukacija najmlađih i mladih kao budućnosti svake države. Pismenost u oblasti ličnih finansija je jedna od sposobnosti koje su itekako važne i zasigurno će igrati veliku ulogu u ostatku života svih nas.

“Prije više godina, neophodnost aktivnijeg pristupa ovoj problematici, dala nam je Studija OECD Programa za međunarodnu evaluaciju studenata – PISA testiranja iz oblasti finansijske pismenosti, koji je rađen u 15 zemalja, gdje ukazuje da svaki četvrti student nije u stanju da na adekvatan način donosi jednostavne odluke vezane za svakodnevnu potrošnju, dok tek svaki deseti razumije kompleksnije probleme, poput poreza i kamatnih stopa”, rekli su iz UBCG.

Na finansijskoj edukaciji treba insistirati upravo u manje razvijenim zemljama.

U Crnoj Gori je 2003. godine na štednim računima građana bilo oko 42,2 miliona eura, a na kraju septembra 1,61 milijarda eura.

“Skoro cijeli vijek, svake godine prva sedmica novembra je dan pojačane društvene odgovornosti banaka. Banke širom svijeta, na ovaj dan nagrađuju svoje najvjernije štediše i podsjećaju koliko je finansijska sigurnost bitna, važnost finansijske sigurnosti u vidu ušteđevine i koliko je važno štedeti za postavljene ciljeve”, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *