Euro se vratio na ispod jednog dolara

Dodajte komentar

Novi rast dolara prema korpi valuta na valutnim tržištima.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 110,35 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 109,63 boda.

Pritom je kurs dolara porastao s jučerašnjih 146,10 na 146,70 jena, nakon što su čelnici japanske centralne banke odlučili na današnjoj sjednici da zadrže labavu monetarnu politiku, što se i očekivalo.

Američka valuta ojačala je i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura zaronila na 0,9985 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0070 dolara.

Juče su čelnici Evropske centralne banke, kao što se očekivalo, povećali ključne kamate za 0,75 postotnih bodova jer se inflacija u eurozoni kreće na rekordnom nivou. Ali, slabost eura posljedica je njihovih opreznih poruka po pitanju dalje monetarne politike. Poručili su, naime, da je postignut značajan napredak u borbi protiv inflacije. To bi, kažu analitičari, moglo značiti da će ubuduće usporiti tempo povećanja kamata.

Cijene nafte pale su nakon jučerašnjeg snažnog rasta. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je 0,81 posto, na 96,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,08 posto, na 88,10 dolara.

Izvor: SEEbiz

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *