Dionice Amazona potonule 13% zbog loših prognoza

Dionice Amazona pale su 13% u produženom trgovanju u četvrtak nakon što je kompanija objavila razočaravajuću prognozu za četvrti kvartal i iznevjerila procjene prihoda.

Evo ključnih brojeva:

  • Zarada: 28 centi po dionici
  • Prihod: 127,10 milijardi dolara naspram 127,46 milijardi dolara, prema procjenama Refinitiva

Evo kako su drugi ključni Amazonovi segmenti prošli tokom tromjesečja:

  • Amazon Web Services: 20,5 milijardi dolara u odnosu na očekivanih 21,1 milijardu dolara, prema StreetAccountu
  • Oglašavanje: 9,55 milijardi dolara naspram očekivanih 9,48 milijardi dolara, prema StreetAccountu

Amazon je rekao da očekuje da će u četvrtom tromjesečju ostvariti prihod između 140 i 148 milijardi dolara, što predstavlja godišnji rast od 2% do 8%. Analitičari su očekivali da će prodaja iznositi 155,15 milijardi dolara, prema Refinitivu.

Prihodi su porasli 15% u trećem tromjesečju, označavajući povratak na dvocifrenu ekspanziju prodaje, ali još uvijek nisu ispunili projekcije Wall Streeta.

Kao i ostatak Big Tech-a, Amazon je do sada imao tešku godinu dok se suočavao s makroekonomskim preprekama, skokovitom inflacijom i rastućim kamatama. Ti su se izazovi poklopili s usporavanjem Amazonove osnovne maloprodajne djelatnosti, jer su se potrošači vratili kupovini u marketima.

Ovo je drugi put ove godine da su rezultati Amazona bili dovoljno razočaravajući da izazovu dvocifren procenat prodaje. U aprilu je slaba prognoza za drugi kvartal dovela do pada dionica od 14%.

Pod izvršnim direktorom Andyjem Jassyjem, koji je preuzeo kormilo od osnivača Jeffa Bezosa u julu 2021., Amazon je odgovorio na rastuće troškove agresivnim rezanjem troškova u brojnim odjelima posljednjih mjeseci. Propustio je skladišni prostor, zaustavio neke eksperimentalne projekte, zatvorio svoju telezdravstvenu uslugu i zamrznuo zapošljavanje za korporativne uloge u svom maloprodajnom poslovanju.

(SEEbiz)

Check Also

“Grbalj” iznajmili na sedam dana, dok ne kupe ostatak flote

Nakon zakupa trajekta “Igalo”, Morsko dobro je zakupilo još jedan od trajekata Pomorskog saobraćaja, “Grbalj” …

Leave a Reply

Your email address will not be published.