Poslanike ne zanima rad CBCG i stabilnost finansijskog sistema

Dodajte komentar

Odbor za ekonomi ju juče je razmatrao, ali nije se izjasnio o izvještajima o radu Fonda za zaštitu depozita za 2019,2020. i 2021. godinu, Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki za 2020. i 2021. godinu, godišnjim izvještajima Centralne banke sa izvještajima o stabilnosti finansijskog sistema i izvještajem o stabilnosti cijena za 2019, 2020. i 2021. godinu, kao i o izvještaju Savjeta za finansij sku stabi lnost u posled nje tri godine.

Iako su o ovim izvještajima raspravljali četiri sata, nijesu se izjasnili o njima, jer su najvećem dijelu sjednice prisustvovala samo tri člana Odbora za ekonomiju Petar Ivanović (DPS), Branko Radulović (DF) i Zdenka Popović (Demokrate). Na početku sjednice je bilo osam članova odbora.

Tokom rasprave o izvještajima o radu Fonda za zaštitu depozita i Centralne banke bilo je dosta priče o varijabilnim kamatnim stopama, problemu koji trenutno opterećuje građane nakon što je Evropska centralna banka u više navrata podigla referentne kamatne stope, što je dovelo do rasta euribora. Rastom euribora, porasle su i kamatne stope građanima koji su uzeli kredit po varijabilnoj kamatnoj stopi.

Takođe, bilo je priče i oko efekata programa “Evropa sad”, odnosno povećanja neto zarada na račun ukidanja doprinosa za zdravstvo.

Izvještaje Fonda za zaštitu depozita predstavio je direktor Fonda Vojin Vlahović, a Centralne banke guverner Radoje Žugić.

Takođe, odbor je razmotrio i izvještaje o stanju u energetskom sektoru, koje je predstavio predsjednik Odbora Regulatorne agencije za energetiku Branislav Prelević.

S obzirom na to da je energetikau ovoj godini najaktuelnija, Prelević je kazao da ne može da vjeruje da nemamo inoviranu strategiju razvoja energetike.

-Imamo neku strategiju do 2030. godine, koja je iz 2010. godine, ali zbog onog što se dešava u Evropi, od naše strategije iz 2010. godine ne bi ostalo nijedno slovo koje bi bilo smisleno za razvoj energetike do 2030. godine rekao je Prelević na jučerašnjoj sjednici.

On je naveo da energetske kompanije ne smiju da vode socijalnu politiku, već država.

-Država se poslednjih nekoliko godina krije iza EPCG i gura EPCG da pravi socijalne ustupke koji su loši po energetski sistem – istakao je Prelević.

Poslednjih mjeseci država je pokušavala da preko EPCG kupi imovinu Toščelika i na taj način zadrži na radnom mjestu oko 200 radnikaŽeljezare.

Istakao je i da je cijena struje u Crnoj Gori ista kao i 2010. godine, te da se cijena nije povećavala uprkos investicijama od 320 miliona u energetski sektor.

Po pitanju velikog zapošljavanja rad nika u CEDIS-u, kazao je da uvećani troškovi plata utiču negativno na poslovanje kompanije, te da će uticati tako i na potrošače, ali na dugi rok.

-Ne direktno kroz cijene, već kroz druge sisteme, ukoliko budu poslovali negativno. CEDIS je u 2021. godini poslovao sa minusom od 10 miliona i to će neko morati da nadoknadi rekao je Prelević.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *