Budvani se protive gradnji vjetroelektrane na Brajićima: Ne dozvolite sječu stotina hektara šume

Dodajte komentar
Ilustracija

Predstavnici šest mjesnih zajednica sa područja budvanske opštine zatražili su od ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u tehničkom mandatu Vladimira Jokovića da ne dozvoli sječu stotina hektara šuma kako bi bio realizovan projekat izgradnje vjetroelekrane Brajići Paštrovska gora.

U zahtjevu u koji su “Vijesti” imale uvid, a koji potpisuju predsjednici savjeta mjesnih zajednica Sveti Stefan, Vladislav Mitrović, Brajići, Željko Stojanović, Bečići, Predrag Ivanović, Reževići, Aleksandar Radović, Petrovac, Željko Bjelica i Buljarica, Vlado Papan, od Jokovića se traži da već sada reaguje, jer se rade planska dokumenta kojima bi se predvidjela izgradnja vjetro-turbine.

“Obraćamo vam se ovim putem sa zahtjevom i molbom da doprinesete očuvanju naših vrijednih ekoloških i prirodnih resursa na Brajićima i Paštrovskoj gori. Naime, u toku je izrada detaljnog urbanističkog plana za koncesiono područje projekta pod nazivom ‘Vjetroelektrana Brajići’ koji obuhvata pojas Brajića i Paštrovske gore. Eventualna izgradnja vjetroelektrane podrazumijeva izgradnju pristupnih puteva, dalekovoda, trafo-stanica, kao i ogromnih platformi za podizanje vjetro-turbina, a samim tim i sječu na stotine, možda i hiljade hektara šume na Brajićima i Paštrovskoj gori”, piše u dopisu predstavnika mjesnih zajednica koji su resornom ministru dostavili i fotografije planina na kojima treba da budu izgrađeni pristupni putevi i vjetro-turbine, a na kojima se jasno vidi obilje šuma sa svih strana.

Kako ističu,oni nijesu protiv zelene energije, ali, kako upozoravaju,vjetroelektrane se obično grade u nekim pustim zabitima i tranzitnim zonama,odnosno predjelima koji nisu bogati šumom niti drugim prirodnim bogatstvima.

“Nema logike da uništavajući zelenilo u tolikoj količini, promovišemo ‘zelenu’ energiju. Ljudska pohlepa je uzrok klimatskih promjena, tako da je čovjek taj koji mora da se mijenja a ne naše zeleno prirodno okruženje. Imajući sve ovo u vidu,molimo vas da u skladu sa svojim ovlašćenjima, ne dozvolite uništavanje i sječu šume na Brajićima i Paštrovskoj gori na način što nećete izdati potrebne saglasnosti,ili na bilo koji drugi način se usprotiviti realizaciji predmetnog projekta na datoj lokaciji. Nadamo se da ćete dati vrijedan doprinos u očuvanju naših vrijednih prirodnih i ekoloških resursa”, navode u dopisu mještani.

Predstavnici mjesnih zajednica još krajem jula uputili su pismo premijeru Dritanu Abazoviću u kome su jasno stavili do znanja da neće dozvoliti da se realizuje projekat vjetroelektrana Brajići Paštrovska gora.

“Odlučno se protivimo izgradnji vjetroelektrane na Paštrovskoj gori i spremni smo do kraja da ispoštujemo član 78 Ustava Crne Gore koji kaže da je svako ‘dužan da čuva prirodnu i kulturnu baštinu od opšteg interesa’. Čuvaćemo naše kulturno i prirodno nasljeđe svom snagom, do posljednje kapi znoja i svim raspoloživim sredstvima u granicama zakonskog i prirodnog prava, kao i opštih načela morala i dobrih običaja koji važe ovdje još od vremena Vizantije i Rimskog carstva”, upozorili su tada mještani.

A da se i Opština Budva protivi vjetro-turbinama nedavno je to i predočio gradonačenik Milo Božović ministru kapitalnih investicija u tehničkom mandatu Ervinu Ibrahimoviću,navodeći i da ne postoji pravni osnov za izradu prostornog plana za prostor koncesionog područja za izgradnju vjetroelektrane na lokalitetu Brajići.

Naime, Ibrahimović je od predsjednika Opštine Budva zatražio da mu se dostave podaci o svim lokacijama na kojima već postoji pokrivenost planskim dokumentom kojim je predviđena izgradnja solarne elektrane ili vjetroelektrane, radi, kako je naveo, regulisanja prostorno-planske dokumentacije na konkretnim lokalitetima.

Tokom 2019. spoveden je tenderski postupak za davanje u dugoročni zakup zemljišta u državnoj svojini radi izgradnje vjetroelektrane na lokalitetu Brajići opštine Budva i Bar.

Kao jedini ponuđač koji je dostavio ponudu bio je konzorcijum njemačke kompanije WPD AG iz Bremena i kompanije “Vjetroelektrane Budva” iz Podgorice. Njemačko-crnogorski konzorcijum je predvidio investiciju od 101,3 miliona eura za vjetroelektranu snage 100,8 megavata, a za zakup 220.770 kvadrata državnog zemljišta cijenu od 2,5 eura po kvadratu godišnje. Konzorcijum je ponudio i 21,6 miliona eura učešća domaćih kompanija i izgradnju nove vjetroelektrane koja će proizvoditi oko 220 gigavatsati čiste električne energije godišnje.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *