Analiza DRI: Sadašnja i bivša vlada preko limita potrošile skoro 30 miliona eura

Dodajte komentar

Vlada Zdravka Krivokapića potrošila je 29,9 miliona eura preko limita potrošnje definisanog Zakonom o budžetu za 2021. godinu, dok vlada Dritana Abazovića nije ni predložila fiskalnu strategiju Skupštini, utvrdila je Državna revizorska institucija (DRI). Na čelu Ministarstva finansija sada je Aleksandar Damjanović, a u 2021. godini je bio Milojko Spajić.

Vrhovna revizija je izvršila ocjenu primjene kriterijuma fiskalne odgovornosti u 2021. godini u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti.

DRI je navela da je prethodna vlada predložila fiskalnu strategiju za period 2021. do 2024. godine 3. decembra, a da je Skupština usvojila 29. decembra prošle godine. Takođe, DRI je skrenula pažnju da 43. Vlada, koju vodi Abazović, nije predložila novu fiskalnu strategiju Skupštini, što može imati negativne implikacije na strateške pravde djelovanja i utvrđivanja jasnih limita fiskalne potrošnje koje opredjeljuju smjernice fiskalne politike.

– DRI ukazuje da prije usvajanja revidiranih smjernica makroekonomske i fiskalne politike za period 2021–2023. godine nije donesena fiskalna strategija za period 2021–2024. godine u skladu sa članom 17 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti. Iz ovog razloga se nije mogla izvršiti ocjena fiskalne usklađenosti strategije i smjernica obavezujućih za 2021. godinu, piše u izvještaju DRI koji potpisuje član Senata Milan Dabović.

Utvrđeno je da limit potrošnje planiran Zakonom o budžetu Crne Gore za 2021. godinu nije usklađen sa limitom potrošnje definisanim u revidiranim smjernicama makroekonomske i fiskalne politike za period 2021–2023. godine.

– Izdaci iskazani u Predlogu zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2021. godinu umanjeni za izuzeća iz limita potrošnje iznose 1,903 milijarde eura, što je za 29,9 miliona eura više od limita potrošnje utvrđenog Zakonom o budžetu Crne Gore za 2021. godinu i na taj način nije usklađen utvrđeni limit potrošnje, navedeno je u izvještaju.

DRI je ukazala da Vlada nije u skladu sa članom 18 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti donijela smjernice fiskalne politike za 2022. godinu, zbog čega se nije mogla izvršiti ocjena fiskalne usklađenosti limita potrošnje navedenih u Zakonu o budžetu Crne Gore za 2022. godinu (kao i u rebalansima) i limita potrošnje navedenih u smjernicama, obavezujućih za fiskalnu 2022. godinu.

– Vlada je predložila Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o budžetu za 2022. godinu, kojim je planirano niže ostvarenje prihoda, kao i uvećanje izdataka sa negativnim efektima na utvrđeni budžetski rezultat i na neto zaduživanje, a da nisu utvrđene mjere fiskalne politike kojima će se obezbijediti sanacija budžetskog gotovinskog deficita u skladu sa članom 21 stav 3 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, naveli su iz DRI.

Deficit 2,27 odsto, javni dug 84 odsto BDP-a

Analizom statičkih indikatora, posmatranih kroz plan i izvršenje, utvrđeno je da su od osam obavezujućih indikatora realizovana četiri i to: ostvaren je primarni gotovinski suficit u iznosu od 2,44 miliona eura; učešće deficita opšteg nivoa u BDP-u ostvareno je ispod tri odsto i iznosilo je 2,27 odsto; iznos planiranih tekućih prihoda i donacija je 1,87 miliona i veći je od tekućih izdataka i transfera, iznos ostvarenih tekućih prihoda i donacija je 1,915 miliona i veći je od tekućih izdataka i transfera koji su ostvareni u iznosu od 1,77 miliona.

– Statički indikatori koji nisu realizovani odnose se na: planiran je primarni gotovinski deficit u iznosu od 124,08 miliona; planirano je učešće deficita u BDP-u iznad tri odsto, odnosno u iznosu od 5,16 odsto; učešće javnog duga u BDP-u planirano je iznad 60 odsto, odnosno u iznosu od 89,25 odsto; učešće javnog duga u BDP-u ostvareno je iznad 60 odsto i iznosilo je 84,01 odsto, piše u izvještaju.

Analizom dinamičkih indikatora, posmatranih kroz plan i izvršenje, utvrđeno je da je od šest indikatora realizovano pet. Dinamički indikator koji nije realizovan odnosi se na stopu rasta limita potrošnje tekućeg budžeta i budžeta državnih fondova, koja je veća od planirane stope rasta realnog BDP-a.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *