Telekom nastavio finansijski rast i u trećem kvartalu

Dodajte komentar

Crnogorski Telekom je i u trećem kvartalu ove godine nastavio finansijski rast iz prethodnih kvartala i zabilježio veće prihode, operativnu i neto dobit. Kompanija je uz to zabilježila i najveći rast rezidencijalne postpejd i pripejd baze na tržištu, uz sveukupno dobre rezultate u ljetnjoj sezoni, i učvrstila prvu poziciju u postpejdu i mobilnom internetu.

„Telekom je u prethodnom periodu zabilježio najveći pripejd rast na tržištu – zaključno sa septembrom imali smo 19% više pripejd kartica – što je posljedica odličnih rezultata u ljetnjoj sezoni. Osim toga, najveći rast na tržištu bilježimo i u postpejd segmentu za rezidencijalne korisnike – od čak 13% – čime smo učvrstili prvo mjesto po ukupnom broju postpejd korisnika, rezidencijalnih i poslovnih. Na kraju, rast broja korisnika na optici od 17% govori nam da je širenje optike koje smo realizovali pred ljeto bilo više nego ispravna odluka“, ističe Stjepan Udovičić, izvršni direktor Crnogorskog Telekoma.

Velika modernizacija mreže i ulaganja u nove tehnologije daju rezultate, pa ove godine prema zvaničnim mjerenjima Telekom ima najveću 4G i 5G mrežu u Crnoj Gori.

„Kad je riječ o 4G mreži, koju smo ove godine na 80 lokacija u zemlji modernizovali u rekordnom roku, Telekom ima najveću pokrivenost naseljene teritorije Crne Gore – više od 97% stanovništva i gotovo 78% ukupne teritorije Crne Gore pokriveno je našom 4G mrežom. Istovremeno, 5G mrežom Telekom je pokrio gotovo 70% stanovništva, kao prvi i operator sa najvećom pokrivenošću 5G mrežom na teritoriji Crne Gore.

Sve to su diferencijatori koji privlače korisnike, jer im jaka i pouzdana infrastruktura garantuje vrhunsko korisničko iskustvo u mreži, bilo da su u Crnoj Gori u posjeti i turističkom obilasku, bilo da tu rade i žive“, kazao je Udovičić.

Na kraju septembra ove godine, Telekom je imao aktivnih 281 hiljadu postpejd kartica, što je 9% više u odnosu na isti period prethodne godine. Broj aktivnih pripejd kartica iznosio je 154 hiljade i bio veći za 19%, a broj korisnika mobilnog interneta porastao je za 10% i iznosio je 249 hiljada.

Kada je riječ o fiksnim servisima, broj korisnika na optici porastao je za 17% i iznosio je 32 hiljade, dok je broj TurboDSL korisnika porastao za 5% u odnosu na isti period 2021. godine, i iznosio je 35 hiljada. Zabilježen je i rast broja korisnika TV usluga za 6%, dok je za 2% više korisnika usluga širokopojasnog interneta.

Sa finansijske strane, rast prihoda od 4,8% u odnosu na uporedni period prošle godine uslovljen je boljim rezultatima i u dijelu maloprodajnih i veleprodajnih usluga. Operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), isključujući posebne uticaje i nakon najma, u prvom kvartalu ove godine iznosila je 22,2 miliona, što predstavlja rast od 2,5%, dok je rast stope poreza na dobit imao značajan negativan efekat na neto dobit, kroz obračun poreske amortizacije, pa je neto dobit iznosila 2,6 miliona.

Dobri finansijski i biznis pokazatelji rezultat su evaluacije, redefinisanja i digitalizacije internih procesa, koji prirodno unapređuju poslovne rezultate kompanije, smatraju u Telekomu.

„Jedan od primjera je naša eTrust platforma, prvo i jedino potpuno digitalno rješenje za elektronski potpis i pečat u Crnoj Gori, koju interno koristimo u Telekomu kako bismo ubrzali i pojednostavili procese. eTrust platforma osvojila je međunarodno priznanje na Global Security konferenciji Deutsche Telekoma, u konkurenciji 22 projekta iz cijele Deutsche Telekom Grupe, gdje su ocjenjivani aspekti inovacija, vrijednosti za korisnike, digitalizacije i efikasnosti, međunarodne saradnje, i održivosti projekta“, zaključuje Udovičić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *