Otvoren konkurs za stipendije programa “Best of South-East”

Dodajte komentar
Hauptgebäude frontal

Otvoren je konkurs za stipendije u programu „Best of South-East“ („Najbolji iz jugoistočne Evrope“), namijenjen studentima sa akreditovanih univerziteta iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Srbije, kao i studentima iz ovih zemalja koji već studiraju u Austriji. Najbolji kandidati osvojiće jednogodišnje stipendije na univerzitetima u Austriji vrijedne do 9.000 eura, za studijsku godinu 2023/24.

Program „Best of South-East“ sprovodi Steiermärkische Sparkasse Bank u saradnji sa Univerzitetom u Gracu, Tehničkim univerzitetom, Univerzitetom za muziku i izvođačke umjetnosti i Univerzitetom za rudarstvo, metalurgiju i geologiju. Program, čiji je cilj da studentima omogući usavršavanje i lakši početak profesionalnog puta, u Crnoj Gori se sprovodi uz podršku Erste Bank AD Podgorica.

„Ponosni smo što podržavamo program stipendiranja Best of South-East koji omogućava našim studentima dalji profesionalni, ali i lični razvoj kroz umrežavanje sa studentima iz drugih zemalja, učestvovanje u brojnim aktivnostima i događajima i van Univerziteta. Poseban benefit je mogućnost obuke ili prakse u Steiermärkische Sparkasse Bank ili drugom štajerskom preduzeću. Vjerujem da ćemo i ove godine među dobitnicima stipendije imati studenta ili studentkinju iz Crne Gore. Erste banka će pružiti podršku u procesu aplikacije svim zainteresovanim kandidatima“, rekla je Tatjana Keković, direktorica Službe ljudskih resursa u Erste banci.

Na konkurs se mogu prijaviti studenti završnih godina, specijalističkih, master ili doktorskih studija  prava, ekonomije, tehničkih fakulteta, metalurgije i geologije, kao i koncertnog i operskog pjevanja. Uslov je da u trenutku prijave imaju najviše 27 godina, odlično znaju engleski i dobro poznaju njemački jezik, a postigli su visok prosjek ocjena.

Nađa Vukašinović, studentkinja Ekonomskog fakulteta u Podgorici i dobitnica stipendije „Best of South-East“ za studijsku godinu 2022/23, pozvala je studente da se prijave.

„Već dva mjeseca sam u Gracu i budućim aplikantima mogu prenijeti predivne utiske. Ovaj program je zaista jedinstvena prilika za sticanje internacionalnog radnog i studentskog iskustva, prilika za sklapanje prijateljstava i upoznavanje jedne divne kulture. Izdvojila bih rad u struci u okviru dvomjesečne ili jednogodišnje prakse u Steiermärkische Sparkasse banci kao posebnu vrijednost programa. Pošto su moj fokus studije, odabrala sam internship program, tako da ću praksu obaviti u julu i avgustu. Takođe bih željela da istaknem brojna prijateljstva koja sam stekla na ovom programu, na kursu njemačkog jezika u okviru Treffpunkt Sprachen instituta i na fakultetu“, kazala je Vukašinović.

Studenti ekonomije, prava i tehničkih fakulteta se mogu prijaviti na konkurs do 1. decembra 2022. Rok za studente metalurgije/geologije je 17. decembar 2022, a za studente muzike, smjer pjevanje, prijave za dvogodišnju stipendiju otvorene su do 15. marta 2023. godine.

U sklopu programa stipendisti imaju pravo na stipendiju u visini do 9.000 eura, koja pokriva mjesečni džeparac do 750 eura, školarinu, troškove raznih društvenih i kulturnih događaja.

Više detalja o konkursu dostupno je na: https://www.erstebank.me/sr_ME/footer-stanovnistvo/o-banci/program-best-of-south-east

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *