Fond rada više od godinu u v.d. stanju

Dodajte komentar

Vršilac dužnosti direktora Fonda rada Ana Mrdović kazala je u razgovoru za “Dan” da je ključni problem te vladine institucije što je ona duže od od godinu u v.d. stanju. Podsjetila je da u aprilu ove godine Upravni odbor nije uspio da izabere direktora na puni mandat po konkursu koji je raspisan u januaru, te je donijeta odluka o raspisivanju novog oglasa.

“Nakon dobijenih potrebnih saglasnosti od strane Ministarstva finansija i Agencije za sprečavanje korupcije, procedura oko raspisivanja novog konkursa je zaustavljena od strane Uprave za ljudske resurse radi pribavljanja i neophodnih saglasnosti Vlade za novi konkurs. Dakle, imajući u vidu prirodu i značaj poslova koji su u nadležnosti Fonda rada, a u cilju obezbjeđivanja efikasnog vršenja poslova i kontinuiranog procesa rada, smatram da je neophodno okončati postupak izbora direktora na puni mandat”, poručuje Mrdović.

Mrdović naglašava da je prioritet u radu u Fondu u ovom trenutku sprovođenje potrebnih procedura oko uplate staža osiguranja sa uvećanim trajanjem za 128 bivših zaposlenih Kombinata aluminijuma u Podgorici, koji im nedostaje do ispunjenja uslova za ostvarivanje prava na penziju.

“Naime, Vlada Crne Gore, bivši zaposleni KAP-a A.D. i Fond rada su 4. jula zaključili okvirni sporazum o regulisanju međusobnih odnosa po pitanju staža osiguranja sa uvećanim trajanjem. Shodno ovom Sporazumu, Vlada i bivši zaposleni KAP-a su pred Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova zaključili sporazum o mirnom rješavanju kolektivnog radnog spora, kojim se Vlada Crne Gore obavezala da preko Fonda rada se izvrši uplata nedostajućih doprinosa za uvećani staž osiguranja. Za te namjene Fondu rada je poslednjim rebalansom budžeta opredijeljeno dodatnih 200.000 eura”, navela je Mrdović.

Isplaćuju potraživanja utvrđena u stečajnom postupku

Mrdović podsjetila je da Fond rada obezbjeđuje isplatu, ukoliko su ta potraživanja utvrđena i priznata u stečajnom postupku i nijesu isplaćena ili su djelimično isplaćna potraživanja bivših zaposlenih kojima je radni odnos prestao usled stečaja i šest mjeseci prije otvaranja stečena.

“Shodno odredbama Zakona o Fondu rada, Fond vrši isplatu potraživanja propisanih odredbama Zakona o radu (čl.112) te bivši zaposleni imaju pravo na isplatu: zarade i naknade zarade za vrijeme odsustvovanja sa rada zbog privremene spriječenosti za rad,naknade štete za neiskorišćeni godišnji odmor usled krivice poslodavca, otpremnine zbog odlaska u penziju, naknade štete na osnovu odluke suda zbog povrede na radu ili profesionalne bolesti. U okviru nadležnosti Fonda je i uplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za godine radnog staža koje nedostaju za sticanje uslova na penziju za koji period poslodavac nije vršio uplatu tog doprinosa, bivšim zaposlenima nezavisno od okončanja stečajnog postupka (čl.114 Zakon o radu)”, dodaje Mrdović.

Fond rada isplaćuje potraživanja licima kojima je radni odnos prestao usled stečaja ili tehnoloških, ekonomskih i restrukturalnih promjena do stupanja na snagu Zakona o radu, tj. do 23. avgusta 2008. godine (čl.23 Zakona o Fondu rada), kojima se potraživanja isplaćuju u iznosu od 1.926 eura.

Prema njenim riječima od osnivanja 2010. godine, Fondu je podnijeto oko 25.000 zahtjeva bivših zaposlenih po raznim osnovima.

“U ovoj godini Fondu je podnijeto 323 zahtjeva od strane bivših zaposlenih, od čega se većina odnosi na isplatu zarada i naknada zarada. Bivši zaposleni kojima su potraživanja utvrđena tokom stečajnog postupka imaju pravo na isplatu šest garantovanih zarada, odnosno naknada zarada, koje se isplaćuju u visini minimalne zarade. Maksimalan iznos po tom osnovu je 2.700 eura. Zaposleni imaju pravo i na uplatu doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje na isplaćene zarade iz sredstava Fonda rada. Po tim osnovima Fond je ove godine isplatio 469.879,95 na ime zarada i 126.260,12 eura na ime doprinosa PIO”, izjavila je Mrdović.

Navodi da je u ovoj godini podnijeto i 25 zahtjeva za povezivanje radnog staža radi ostvarivanja prava na penziju, i po tom osnovu je isplaćeno oko 20.000 eura.

“Podnijeti zahtjevi se odnose na potraživanja bivših zaposlenih kod poslodavaca Metalac Thermochem (100 zahtjeva), Albona DOO (50), Fabrika vode Lipovo(20), AD Put Bar(10), DOO Brezna (26), DOO Čarobnjak iz Pljevalja, Galenika AD i drugi. Od osnivanja Fonda rada 2010.godine, 21.974 bivša zaposlena su podnijeli zahtjev za isplatu potraživanja (otpremnine) u iznosu 1.926 eura po osnovu prestanka radnog odnosa usled stečaja ili tehnoekonomskih promjena. Od tog broja 15.274 zahtjeva su pozitivno riješeni i isplaćen im je iznos od po 1.926 eura. U ovom trenutku u Fondu je neriješeno oko 1.300 takvih zahtjeva, koji su u postupku obrade od strane stručne službe. U ovoj godini po tom osnovu isplaćeno je 109.792 eura”, dodaje Mrdović, navodeći da je Fond postigao potpunu ažurnost u dijelu blagovremenosti isplata svih vrsta potraživanja.

Budžet Fonda za 2022.godinu iznosio je 1.490,559,43 eura, a Mrdović kaže da s obzirom na broj trenutno podnijetih zahtjeva, dinamiku podnošenja, osnovanost, te broj otvorenih stečajnih postupaka pred Privrednim sudom biće dovoljan da se izmire sve obaveze prema podnosiocima.

“Prilikom planiranja budžeta uz limite koje dostavlja Ministarstvo finansija rukovodimo se i podacima dostavljenim od strane Privrednog suda Crne Gore o broju otvorenih stečajnih postupaka. Naravno, uvijek postoji i faktor iznenađenja koji ne možemo predvidjeti, kao recimo, u prošloj godini kada smo praktično u jednom danu imali oko 300 podnijetih zahtjeva bivših zaposlenih A.D. Montenegro Airlinesa, za isplatu zarada i doprinosa na te zarade nakon otvaranja stečaja u toj kompaniji”, zaključuje Mrdović.

Izvor: Dan

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *