Evropska centralna banka će nastaviti da podiže kamate sve do drugog kvartala 2023.

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) u četvrtak će ponovo odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi. Ekonomisti procjenjuju da će ECB nastaviti sa povećanjem ključne kamate i da će još jednom ići na rast od 75 baznih poena, a sve kako bi obuzdala inflaciju koja je pet puta veća od ciljane.

Godišnja stopa rasta cijena u eurozoni iznosila je u septembru 9,9 odsto, u odnosu na 9,1 odsto koliko je bilo u avgustu, pokazuju podaci Zavoda za statistiku Evropske unije (Eurostat). Samo godinu dana ranije godišnja inflacija bila je 3,4 procenta.

Kada je riječ o cijeloj Evropskoj uniji, godišnja inflacija u septembru iznosila je 10,9 odsto, što je takođe više od 10,1 odsto u avgustu. Prije godinu dana stopa inflacije na nivou EU bila je 3,6 odsto.

Branko Živanović, vanredni profesor i šef Katedre za ekonomiju i finansije Beogradske bankarske akademije (BBA) u razgovoru za Biznis.rs ocjenjuje da će Evropska centralna banka ići na dalje podizanje kamata, ali umjerenim tempom, sve do drugog kvartala naredne godine.

Tada će biti jasnije prilike i do kog nivoa će smjeti da se podižu ključne kamatne stope, prije svega Federalnih rezervi, a zatim i ECB, koja je, kako kaže, u zakašnjenju. Tačnije, ne prati tempo, ali prati pravac.

“Evropska centralna banka je sa tim merama prilično zakasnila zbog visoke cijene prilagođavanja. Visoka referentna kamatna stopa ECB povukla bi sa sobom visoke kamatne stope komercijalnih banaka i napravila bi veliki problem dužnicima – privredi i stanovništvu, koji bi kredite po tim kamatnim stopama prvo odbijali, a kasnije ne bi mogli da ih vraćaju. Tempo podizanja kamatnih stopa će se nastaviti, a ključni momenat će biti u drugom kvartalu naredne godine. Tada će se znati gdje se lomi trend”, ističe Živanović.

Nije vrijeme za veće kredite

Euribor će, prema mišljenju našeg sagovornika, nastaviti da raste jer je vezan za repernu stopu ECB-a i za anticikličnu politiku obuzdavanja inflacije na svim poljima, posebno u monetarnom obliku.

“Sada treba likvidirati novac, a to se upravo radi njegovim poskupljenjem, tako da će svakako biti problema i za privredu i za stanovništvo. Ne treba sumnjati u to da će krediti da poskupe. Treba biti realan, banke nisu naša državna svojina – one pozajmljuju novac, trenutno im se to ne isplati i sa tim se treba pomiriti. Savjet građanstvu je da se uzdrži,- tri puta odmjeri, nanometrom izmjeri i sjekirom presiječe – ako krajem ove i u narednoj godini želi da ulazi u neka veća kreditna zaduženja, jer nije vrijijeme za to”, zaključuje Živanović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *