Alphabet servirao teško razočaranje, YouTube najviše iznevjerio

Dodajte komentar

Alphabet je danas objavljenim rezultatima iznevjerio analitičara. Prihodi YouTubea su pali, dok su analitičari očekivali rast od oko 3%.

Ukupni rast od 6% označio je najslabije razdoblje ekspanzije od 2013. godine, s iyuyetkom jednog razdoblja tijekom pandemije.

Dionice Alphabeta pale su oko 7% u produženom trgovanju u utorak nakon što je kompanija izvijestila o zaradi i prihodima za treće tromjesečje slabijima od očekivanih i rekla da će značajno smanjiti rast broja zaposlenih.

Zarada po dionici (EPS): 1,06 USD u odnosu na očekivanih 1,25 USD, prema procjenama Refinitiva.

Prihod: 69,09 milijardi dolara naspram očekivanih 70,58 milijardi dolara, prema procjenama Refinitiva.

Prihod od oglašavanja na YouTubeu: 7,07 milijardi dolara u odnosu na očekivanih 7,42 milijarde dolara, prema procjenama StreetAccounta.

Prihod Google Clouda: 6,9 milijardi dolara u odnosu na očekivanih 6,69 milijardi dolara, prema procjenama StreetAccounta

Troškovi prikupljanja prometa (TAC): 11,83 USD u odnosu na očekivanih 12,38 USD, prema procjenama StreetAccounta

Rast prihoda usporio se na 6% s 41% godinu dana ranije jer se kompanija bori s kontinuiranim padom potrošnje na online oglašavanje. Osim jednog razdoblja na početku pandemije, ovo je najslabije razdoblje za rast od 2013.

Prihod od YouTube oglašavanja pao je oko 2% na 7,07 milijardi dolara sa 7,21 milijarde dolara prije godinu dana. Analitičari su očekivali povećanje od oko 3%. Alphabet je izvijestio o ukupnom prihodu od oglašavanja od 54,48 milijardi dolara tokom tromjesečja, neznatno više u odnosu na prethodnu godinu.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *