Abazović: Imovina vrijedna 200 miliona vraćena državi

Dodajte komentar

Mislim da smo napravili ogroman iskorak koji bi trebao biti dobar temelj za ono što svi želimo, a to je da vratimo Solanu u punom sjaju kako bi proizvodila so i ostala važna ekološka tačka za cijelu Evropu, poručio je predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović na otvaranju VI Međunarodne konferencije za zaštitu Ulcinjske solane.

Abazović je podsjetio da je Savjet za privatizaciju, na čijem se čelu nalazio, donio odluku da 15 miliona kvadrata upiše jedan kroz jedan u vlasništvo države, naglasivši da je to ekvivalent površini opštine Tivat, za koju je naveo da je dugo lebdila u vakuumu i za koju je postojala namjera da se koruptivnin radnjama oduzme od države.

On je naglasio da je imovina vrijedna najmanje 200 mil EUR vraćena državi i da je time ostvaren progres u odnosu na prethodnu konferenciju kada se rješavanje pitanja imovinsko-pravnih odnosa tretiralo kao glavni problem u revitalizaciji ulcinjske Solane.

– Rješenje imovinsko-pravnih odnosa znači da država u jednom trenutku može da pregovara sa Opštinom Ulcinj, Nacionalnim parkovima, nekom renomiranom kompanijom u vezi vraćanja života i proizvodnje na Solani. Bez čistih imovinsko-pravnih odnosa niko relevatnan ne želi ući u bilo kakav vid saradnje – naglasio je premijer.

Predsjednik Vlade Abazović se zahvalio svim međunarodnim partnerima koji su bili saradnici svima koji su radili na zaštiti i revitalizaciji Solane i istakao odličnu saradnju sa ambasadom Njemačke, koja je angažovala eksperta za revitalizaciju Solane i cijelog prostora delte Bojane. Uz to, predsjednik Vlade iskoristio je priliku da se zahvali CZIP-u, MSJA i drugim predstavnicima NVO sektora na svim aktivnostima na zašititi ulcinjske Solane u prethodnom periodu.

– Riješili smo najsloženije pitanje ali pred nama su brojni izazovi i rješavanje akutnih problema, poput statusa radnika. Mislim da jako brzo možemo da koračamo ka progresu kada je u pitanju Solana. Siguran sam da smo svi zajedno na zadatku da vratimo život Solani. Naša vizija je da ona postane regionalni turistički brend zbog svoje prirode, ptica, flamingosa, ali i da proizvodi izuzetno kvalitetnu morsku so, čime bi joj vratili život. Od toga bi korist imala i Opština Ulcinj, država i građani – zaključio je premijer Abazović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *