Što prije završiti drugi podmorski kabal između Italije i Crne Gore

Preduslov ekonomske i finansijske stabilnosti, koja je fokus Ministarstva finansija, je politička stabilnost, što je takođe i preduslov ubrzanja evropskih integracija Crne Gore.

To je jedan od zaključaka današnjeg susreta ministra finansija Aleksandra Damjanovića sa ambasadorkom Italije u Crnoj Gori, Andreinom Marselom.

Ministar je izrazio zahvalnost za otvorenu i konkretnu podršku koju Italija pruža Crnoj Gori na putu evropskih integracija, ocjenjujući je kao jednog od pouzdanijih i podsticajnijih partnera na tom putu.

Ambasadorka Marsela kazala je da njena zemlja i dalje spremna da iskreno podržava pridruženje Crne Gore, Evropskoj porodici,  kao i da u narednom periodu očekuje ubrzanje dinamike tog puta.

Konstatovano je da dvije zemlje imaju zavidan nivo ekonomske saradnje, koja nakon pandemije korona virusa bilježi trend rasta kako po pitanju robne razmjene, investicija i zastupljenosti italijanskih turista, tako i u dijelu tijesne i raznovrsne bilateralne saradnje u oblasti kulture, obrazovanja ali i na nivou opština.

Među brojnim zajedničkim projektima koje imaju dvije zemlje, kao posebno važan, pomenut je strateški projekat postavljenja podmorskog elektroprenosnog kabla koji je ralizovan saradnjom italijanske kompanije Terna i Crnogorskog elektroprenosnog sistema – CGES, a poseban akcenat bio je na realizaciji, odnosno postavljenju drugog kabla za koje je neophodno što skorije stvoriti institucionalne i tržišne pretpostavke. Ministar Damjanović ovaj projekat okarakterisao je kao jedan od ekonomski najznačajnijih za Crnu Goru.

Marsela je kazala da je taj energetski projekat od visokog značaja za obje države i da za ubrzanje postavljenja drugog kabla postoji veliki interes i u Italiji, kao  i da je potrebno što prije preduzeti neophodne korake za ubrzanje njegove realzacije. Marsela je ocijenila da će izgradnja još jednog kabla dodatno doprinijeti energetskom umrežavanju svih balkanskih zemalja, gdje će Crna Gora biti prepoznata kao centar za usmjeravanje električne energije prema Italiji ali i prema drugim državama.

Check Also

Željezarci: Ako do ponedjeljka ne bude poziva iz EPCG, počinjemo proteste

Radnici Željezare na današnjem zboru odlučili su da čekaju do ponedjeljka 6. februara zvaničan poziv …

Leave a Reply

Your email address will not be published.