Sunak je novi premijer Britanije: Prebogat da bi razumio probleme građana

Dodajte komentar

Riši Sunak će postati novi premijer Britanije nakon što je juče izabran za lidera Konzervativne partije i dobio zadatak da upravlja duboko podijeljenom zemljom tokom ekonomske krize koja će osiromašiti milione građana.

Jedan od najbogatijih političara u Vestministeru, Sunak će postati prvi premijer koji nije bijelac – i treći predsjednik vlade za manje od dva mjeseca kada preuzme dužnost tokom jednog od najturbulentnijih perioda u britanskoj političkoj istoriji.

On će na toj dužnosti zamijeniti Liz Tras, koja je na premijerskoj funkciji provela samo 44 dana, i pokušati da povrati stabilnost nakon višegodišnjih previranja i ekonomske krize i pokušati da predvodi partiju koja je podijeljena duž ideoloških linija.

On je poslanicima u parlamentu kazao da se suočavaju sa “egzistencijalnom krizom” i da se moraju “ujediniti ili umrijeti”.

”Sada su nam potrebni stabilnost i jedinstvo, a ujedinjenje partije i zemlje će biti moj najveći prioritet”, kazao je on.

Očekuje se da će Sunak, milioner i bivši šef hedž fonda, predstaviti program dubokih rezova potrošnje kako bi povratio fiskalnu reputaciju Britanije. Sunak, kojeg bi danas za premijera trebalo da proglasi kralj Čarls, takođe će morati da radi naporno kako bi održao britansku dominantnu političku partiju nakon što su ga pojedini optužili za izdaju ranije ove godine kada je podnio ostavku u kabinetu bivšeg lidera Borisa Džonsona, što je dovelo do njegovog pada.

Drugi konzervatici tvrde da je on prebogat da bi razumio savakodnevne ekonomske pritiske kojima su izloženi građani Britanije, a pitanje je da li bi on mogao donijeti pobjedu na izborima partiji koja je na vlasti već 12 godina.

”Mislim da nas ova odluka potapa kao stranku za sljedeće izbore”, kazao je za Rojters jedan poslanik Konzervativne partije koji je želio da ostane anoniman.

Istoričar i politički biograf Entoni Seldon kazao je za Rojters da je Sunak naslijedio najteže ekonomsko i političko stanje od Drugog svjetskog rata, i da će ga ograničavati greške koje je napravila njegova prethodnica Liz Tras.

”On nema slobode da bude bilo što osim izuzetno konzervativan i oprezan”, kazao je Seldon za britansku agenciju. On je međutim dodao da je Sunak tokom mandata ministra finansija za vrijeme pandemije pokazao da je sposoban da osvoji povjerenje tokom teških vremena.

Istraživanja pokazuju da Britanci žele izbore, ali Konzervativci ne moraju da ih održe do januara 2025.

Anđela Rejnar, zamjenica lidera opozicine Laburističke partije, saopštila je da su konzervativci “krunisali Rišija Sunaka za premijera a da on nije kazao nijednu jedinu riječ o tome kako će upravljati zemljom i da niko nije dobio priliku da glasa”.

Sunak, koji je rođen u Sauthemptonu 1980, brzo je napredovao u Konzervativnoj partiji, a 2020. godine je postao jedan od najmlađih ministara finansija. Njegova porodica je iz Indije emigrirala u Britaniju 1960-ih, kada su mnogi iz bivših britanskih kolonija došli u tu zemlju kako bi pomogli u njenoj obnovi nakon Drugog svjetskog rata.

Imao je privilegovano obrazovanje – pohađao je elitne skupe škole i još jedan je u nizu premijera koji su politiku, filozofiju i ekonomiju studirali na Oksford univerzitetu, poslije Dejvida Kamerona i Liz Tras.

Nakon što je diplomirao na Oksfordu, upisao se na Stenford univerzitet gdje je upoznao suprugu Akšatu Marti, čiji je otac indijski milijardert N.R. Narajana Marti, osnivač giganta Infosis Ltd.

Sunakova supruga je u aprilu bila primorana da potvrdi izvještaje da joj njen nedomicilni status omogućava da ne plaća porez na međunarodnu zaradu, što je kasnije promijenila.

Među brojnim porukama podrške, Sunak je juče primio i “najtoplije čestitke” od indijskog lidera Narendre Modija.

Evropski zvaničnici pozdravili su izbor Sunaka za premijera, a predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel je na Tviteru objavio da je “zajednička saradnja jedini način za suočavanje sa zajednički izazovima… a stabilnost je ključ za njihovo prevazilaženje”.

Grog Rikels iz Evropskog političkog centra u Briselu i nekadašnji član EU pregovaračkog tima za bregzit kazao je da je blok davno nagovijestuo da je spreman na kompromisa, ali da je nailazio na hladnu reakciju tvrdolinijaša Džonsona i Trasove.

”Prilika za resetovanje odnosa je očigledno ovdje”, kazao je on za Rojters. “Sada su vremena teška širom Evrope… Kada bude u Dauning stritu, Sunak će imati dosta razloga za konstruktivnu saradnju sa EU”.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *