Pejović: Pitanje da li je smanjenje akciza održivo rješenje

Dodajte komentar

Smanjenje akzica je odgovarajući potez kako bi se ograničile cijene, ali pitanje da li je to rješenje održivo u dugom roku, smatra ekonomista Bojan Pejović.

“Inlfacija je globalni, ne samo problem Crne Gore, ali je evidento da se neke zemlje bolje suočavaju sa njim. Da Crna Gora ima bolju proizvodnju, ta inflaciona spirala bi se slabije ‘hranila’ i lakše bi se borili s njom”, kazao je on za TVCG.

Podsjetio je na to da se Crna Gora odrekla sprovođenja najvećeg broja instrumenata monetarne politike, kada je uvela prvo njemačku marku, a kasnije i euro.

“To je u to momentu bila opravdana odluka ali danas, kada se cijela Evropa suočava sa inflacijom, Centralnoj banci Crne Gore nedostaju neki instrumenti makroekonomske politke”, dodao je Pejović.

Kada je riječ o instrumentima fiskalne politke, kako je naveo, Vlada na odgovarajući način pokušava da ih sprovede i ograniči cijene.

“Primjetno je da su cijene nafte i naftnih derivata niže kao posljedica smanjenja akcize, što je u kratkom roku dobar potez. Ali, pitanje da li je to održivo u dugom roku i da li ćemo nakon 1. novembra imati dalje produženje smanjenja akzica za 50 odsto ili će se vratiti na 100 odsto, što bi bio značajan udar na standard građana”, rekao je Pejović.

Govoreći o energetskoj održivosti, kazao je da predstojeća zima neće predstavljati problem kolikim se predstavlja, već da će naredna godina biti mnogo veći problem.

Podsjetimo, sve vrste goriva poskupile su jedan do devet centi. Eurosuper 95 i 98 poskupili su dva, odnosno jedan cent na 1,34 euro, odnosno 1,38 euro. Cijene eurodizela i lož ulja porasle su devet, odnosno sedam centi i iznose 1,65 euro, odnosno 1,83 euro.

Izvor: RTCG

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *