Industrijska proizvodnja u Kini pokazuje snažan oporavak

Dodajte komentar

Kineska industrijska proizvodnja, važan ekonomski pokazatelj, porasla je u septembru za 6,3 odsto na godišnjem nivou, pokazujući snažan zamah oporavka pošto su povoljne vladine politike koje podstiču industrijsku proizvodnju stupile na snagu, rekli su stručnjaci u ponedeljak.

Bio je to peti mjesec zaredom rasta industrijske proizvodnje. Taj broj je takođe nadmašio avgustovski rast od 4,2 odsto i julski od 3,8 odsto, saopštio je Nacionalni zavod za statistiku (NBS).

Đijang Juan, zamjenik direktora Sektora industrijske statistike NBS-a, rekao je da je u trećem kvartalu, primjenom paketa politika i mjera za stabilizaciju privrede, industrijska proizvodnja prevazišla nepovoljne faktore poput pandemije kovida 19 i ekstremnih temperatura, pokazujući trend pozitivnog oporavka i kontinuiranog poboljšanja.

Lanci snabdijevanja i industrijski lanci se oporavljaju. Od jula do septembra industrijska proizvodnja porasla je 4,8 odsto na godišnjem nivou, 4,1 procentni poen brže nego u drugom kvartalu, rekao je Đijang.

Đijang je naveo da je u trećem kvartalu visokotehnološka industrijska proizvodnja skočila za 6,7 odsto na godišnjem nivou, 1,9 procentnih poena brže od ukupne industrijske proizvodnje.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *