Probali smo vivo X80 Pro: Pametni telefon drugačiji od ostalih

Dodajte komentar

Odličan dizajn, vrhunski kvalitet izrade, fantastičan ekran i izuzetne performanse – to je ukratko model X80 Pro kineske kompanije vivo, koja je s razlogom postala zvanični partner narednog svjetskog prvenstva koje će se održati u Kataru.

Evo još nekih hvale vrijednih detalja prije nego što vam u potpunosi predstavimo kako izgleda korištenje ovog telefona, čije su specijalne kamere nastale u saradnji viva sa njemačkim ZEISS-om, a kojeg pokreće procesor Snapdragon 8 Gen 1.

Primarna kamera je zaista impresivna, sa mnoštvom zabavnih filtera i dodatnih funkcija. Trajanje baterije je takođe dobro, a dugom korištenju dodatno doprinosi brzo punjenje.

Ako volite njegov operativni sistem Funtouch, X80 Pro je sigurno najbolji vivo pametni telefon koji možete kupiti i sasvim sigurno njime parirati vlasnicima vodećih modela kompanija OnePlus, Xiaomi, Samsung i Apple.

Displej, hardver i dizajn

X80 Pro izgleda posebno. Njegov dizajn je očigledno odličan nastavak razvoja ideje iz koje je nastao prošlogodišnji X70 Pro, ali s mnogo većom izdignutom površinom za kamere. Prednje i zadnje staklo su zakrivljeni, što daje dodatan prefinjen izgled, a ujedno mnogo prijatnijim za držanje u ruci. Zakrivljene ivice su posebno dobro rješenje jer je zadnje staklo veoma klizavo na dodir.

Zadnje staklo ima Fluorite AG premaz koji odlično sakriva otiske prstiju. A kada svjetlost padne na određeni način, staklo prelijepo svjetluca.

Masovnim modul zadnje kamere pokriva cijelu širinu zadnjeg dijela telefona, sa kružnim izdignutim dijelom u kome su tri od četiri zadnje kamere. Van kružnog dijela su blic i periskopska kamera.

Što se tiče položaja dugmadi i portova, i kontrola jačine zvuka i dugme za uključivanje su na desnoj ivici uređaja, dok je lijeva prazna. Na donjoj ivici se nalazi rešetka zvučnika, USB port tipa C i dual SIM slot. Gornja ivica ima IR blaster koji se može koristiti kao daljinski upravljač za kućne aparate. Otporan je na vodu i prašinu u skladu sa standardom IP68, što se i očekuje za vrhunskog pametnog telefona u ovom cjenovnom rangu.

Ekran na X80 Pro je svakako vodećeg kvaliteta: vivo ga naziva 2K E5 Ultra Vision Screen, a riječ je o 6,78-inčnom 10-bitnom panelu sa rezolucijom od 3200 x 1440 i maksimalnom brzinom osvježavanja od 120Hz, uz kontrast od 8.000.000:1 i maksimalno skeniranje dodira od 300Hz. Sve to čini da je gledanje na X80 Pro zaista izuzetno prijatno. Uglovi gledanja su dobri, reprodukcija boja takođe, a vidljivost na otvorenom nije bila problem. Ima podršku za HDR10+ koja radi za HDR sadržaje na YouTubeu, ali ne i za Dolby Vision.

Brzina osvježavanja od 120 Hz rezultira čini da nema vidnih smetnji pri korištenju telefona, a budući da je displej – LTPO panel, brzinu osvježavanja mijenja na osnovu sadržaja. Postoji podrška za promjenu spektra boja, vizuelno poboljšanje i, naravno, opciju Always on display (AOD). I opcija AOD je prilično prilagodljiva: možete promijeniti sat, boju, pozadinu… da je opcija uvijek uključena, da se aktivira u zakazano vrijeme ili kada se telefon malo pomjeri.

Senzor otiska prsta i otključavanje licem

Za biometrijsku autentifikaciju, X80 Pro ima senzor otiska prsta na ekranu i otključavanje licem. Za otisak prsta, vivo X80 Pro koristi veliki 3D ultrazvučni senzor sa jednom od najbržih otključavanja među svim uređajima. Takođe, senzor je izuzetno tačan, a registracija otisaka jednako brza.

Telefon podržava i neke dodatne funkcije sa senzorom otiska prsta. Tako možete promijeniti područje na kome skenirate otisak, postaviti prečice, zaključati aplikacije i povećati nivo privatnosti, između ostalog, autentifikacijom s dva prsta.

Funkcija otključavanja licem koristi je standardni senzor prednje kamere.

Dual SIM i mogućnost povezivanja

X80 Pro ima dual SIM dual standby konekciju sa podrškom za četrnaest 5G opsega.

Podržava Wi-Fi 6 i Bluetooth 5.2, USB port C tipa predviđen je za USB 3.1 brzine, a telefon podržava OTG i NFC. Ima i podršku za GPS (L1+L5 Dual Band), GLONASS, BEIDOU, GLONASS, GALILEO, QZSS i NavIC.

Kamera

Sistem kamera na X80 Pro je jedna od njegovih najpoznatijih osobina, i to s razlogom. Telefon posjeduje pet kamera:

  • Kamera od 50MP sa 1/1.3″ Samsung GNV senzorom, otvor blende f/1.57, OISd
  • Ultraširoka kamera od 48 MP sa senzorom IMX598, otvor blende f/2.2
  • 12MP 50mm 2X portretna kamera sa IMX663 senzorom, f/1.85 otvor blende, kardan
  • 8MP periskopska kamera, OIS, 5x optički zum, f/3.4 otvor blende
  • Prednja kamera od 32MP sa otvorom blende f/2.45

Sistem kamera modela X80 Pro je zajednički inženjerski poduhvat kompanija vivo i ZEISS. On sadrži vivo prilagođeni čip V1+, odnosno koprocesor dizajniran da poboljša kvalitet fotografija. Sistem kamere takođe ima niz funkcija koje poboljšavaju iskustvo, kao što su T* premaz, ZEISS-ova optika i staklena sočiva za smanjenje disperzije.

Aplikacije Camera je malo izmijenjena u odnosu na raniji X70 Pro. Promijenjeno je nekoliko prečica, a tekst je čitljiviji. Sve dodatne funkcije – Double Exposure, Dual View, Astro, Supermoon – mogu se naći u dodatnom meniju.

Pri dobrom osvetljenju, X80 Pro odlično radi. Prilikom snimanja primarnom kamerom sa senzorom, fotografije su pravilno eksponirane, imaju dobar kontrast i dosta detalja. Auto HDR radi dobar posao, autofokus je brz, a naročito boje – upravo zahvaljujući već pomenutoj saradnji na sočivima sa ZEISS-om.

I za slikanje s manje osvjetljenja X80 Pro se takođe dobro pokazao. Uz kombinaciju Samsung GNV senzora i stabilizacije, uglavnom su bile bez zamućenja, dobro eksponirane i vrlo prirodnih performansi. T* premaz u određenim slučajevima može da kompenzuje probleme sa pozadinskim izvorima svjetlosti.

Portretni način rada na X80 Pro je takođe dobar. Dobro razdvaja subjekte od pozadine, a ugrađeni ZEISS filteri su zaista zabavni za korištenje. Prednja kamera pravi jednako dobro i snimke i portrete.

Što se tiče videa, X80 Pro može da snima do 8K na 30fps, što je u rangu sa drugim vodećim modelima. Snima 4K na 60fps, a kvalitet videa je i tu bio dobar. Ipak, najveću razliku čini stabilizacija za kamere, koja postoji i za onu na prednjoj strani, i to do 1080p na 60fps.

Multimedija

Vivo X80 Pro ima već instalirani muzički plejer koji organizuje i reprodukuje muziku iz sačuvanih datoteka. Aplikacija ima funkciju DeepField sa zvučnim efektima, prilagođavanjem slušalica, ekvilajzerom i mnogo drugih opcija.

Stereo zvučnici su prilično glasni i imaju dobrog audio kvaliteta. U rangu su sa skoro svim vodećim Android pametnim telefonima i malo iza iPhonea 13 Pro Max.

Sa Widevine L1 podrškom možete bez problema reprodukovati HD sadržaj sa Netflixa, Amazon Prime Videa i drugih aplikacija za striming.

Baterija

Vivo X80 Pro ima bateriju od 4.700mAh koja se može puniti maksimalnom brzinom od 80W putem žične veze, odnosno 50W bežično. Performanse su joj odlične, pa tako upotrebom manje od prosječne i ekranom uključenim više od osam sati, traje skoro dva puna dana. Uz intenzivno korištenje, telefon i dalje može lako da izdrži cijeli jedan dan.

Dakle, X80 Pro podržava 80W Flashcharge sa uključenim adapterom. Za punjenje baterije od 5% do 100% potrebno je manje od 40 minuta. Naravno, ne treba da čudi što je telefon tada osjetno topao.

Softver i aplikacije

Vivo X80 Pro ima ugrađeni Android 12, a njegov matični operativni sistem je Funtouch. Prema najavama, vivo je obećao tri generacije OS ažuriranja i tri godine sigurnosnih ažuriranja.

Funtouch OS 12 ima uobičajeni skup funkcija, kao što su navigacija pokretima, proširenje RAM-a, zaključavanje aplikacija, teme i opcije prilagođavanja. Prilagođavanja je posebno raznovrsno, pa imate mogućnost postavljanja različitih animacija za različite sistemske radnje, prilagođavanje AOD-a, boja na nivou sistema. Postoji i Ultra Game opcija korištenja, koja optimizuje sistemske resurse za igranje igara. Za one kojima je Funtouch OS nepoznanica, prilagođavanje na njegove postavke je vrlo jednostavno.

Telefon vivo X80 Pro je dostupan širom Evrope od 1. jula, po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 1.199 eura, a u Crnoj Gori ga trenutno možete kupiti u poslovnicama mobilnog operatera One.

Bankar.me

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *