Novi EU plan o energiji mogao bi naštetiti bitcoinu

Dodajte komentar

Evropska unija će razviti oznaku energetske efikasnosti za kriptovalute poput bitcoina u pokušaju da obuzda rastuću potrošnju električne energije u toj industriji.

Evropska komisija radiće s međunarodnim partnerima kako bi pronašla mjeru ocjenjivanja koja će poticati ekološki prihvatljivije kriptosustave, poput tzv. dokaza o udjelu (za koji se nedavno odlučio ethereum), prema nacrtu predloga u kojem je Bloomberg News imao uvid. EU će takođe pozvati zemlje da ciljaju na potrošnju energije kripto-rudara ove zime jer pokušavaju preživjeti sezonu s daleko manje ruskog gasa.

“Budući da je njihova upotreba značajno porasla, potrošnja energije kriptovaluta je veća”, rekla je izvršna vlast EU-a u nacrtu akcionog plana.

“S obzirom na korištenje kriptovaluta i druge upotrebe blockchain tehnologija u području energetskih tržišta i trgovine, potrebno je voditi računa da se koriste samo energetski najučinkovitije verzije tehnologije.”

Iako EU ima samo oko 10 posto kripto rudarenja s dokazom o radu — energetski intenzivnog sistema koji bitcoin koristi za izdavanje novih digitalnih kovanica — bilo koja akcija koju poduzme blok još uvijek može imati negativne učinke na globalnom nivou. Prethodno je Unija razmatrala zabranu praksi dokaza rada prije nego što je odlučila da se od pružatelja kripto imovine treba zahtijevati da otkriju potrošnju energije i uticaj na okoliš imovine koju odluče navesti.

Poređenja radi, proof-of-stake rudarenje može koristiti 99,9 posto manje energije nego proof-of-work. Ideja je da bi sustav tokena energetske učinkovitosti mogao potaknuti druge kriptovalute na promjenu.

Unija će takođe izraditi izvještaj o procjeni uticaja industrije na klimu do 2025., pozivajući države članice da ukinu poreske olakšice za kripto rudare, stoji u dokumentu. U slučaju nestašice struje, zemlje takođe moraju biti spremne da zaustave rudarske aktivnosti, preporučiće EU.

Izvor: SEEbiz

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *