Credit Suisse pogođen skandalima traži izlaz: ‘Do petka mora pronaći dvije milijarde dolara‘

Dodajte komentar

Druga najveća švajcarska banka, Credit Suisse, u ozbiljnim je problemima. Ima do petka 27. oktobra da otkrije kako će nabaviti 2. milijarde dolara, kako bi pokrila svoje gubitke i kapital nužan da uskladi svoje poslovanje s regulatornim zahtjevima. U petak, naime, banka objavljuje rezultate za treće tromjesečje.

Problem banci je finansiranje dijela investicionog poslovanja banke, ono koja radi s različitim hartijama od vrijednosti pokrivenim hipotekama i drugom imovinom. Tu je banka izložena s 20 milijardi dolara imovine ponderisane rizikom i još 75 milijardi dolara izloženosti finansijske poluge.

Procjenjuje se da je neposredna finansijska rupa u Credit Suisseu prilično velika. Nagađa se da druga najveća švajcarska banka treba između četiri i osam milijardi dolara kapitala.

Međutim, zainteresovanih investitora, navodno, je više. Banka se već obratila za pomoć investitorima s Bliskog istoka.

Prvi je na popisu potencijalnih investitora ili kupaca, u zavisnosti od toga šta se banka dogovori, Qatar Investment Authority. Ovaj je ulagač lani, nakon što je propao Archegos Capital Management, već učestvovao u izdavanju 2 milijarde dolara konvertibilnih novčanica Credit Suissea.

Idući su na popisu Mubadala Investment iz Abu Dhabija i Državni investicioni fond Saudijske Arabije. Oni navodno već procjenjuju mogućnost da uđu u dogovor s bankom.

Jedna od ideja je da Credit Suisse proda svoje savjetodavno poslovanje i investiciono bankarstvo u SAD-u. To bi bilo relativno jednostavno za izvesti s obzirom na to da tvrdi da u Americi upravlja s imovinom vrijednom 146 milijardi dolara.

Analitičari uprjos svemu ne daju velike šanse Ulrichu Koerneru, izvršnom direktoru banke da će u uspjeti. On je skovao plan zvan ‘projekt Ghana‘ po kojem bi prodao dio imovine banke, uključujući jedan hotel u Švajcarskoj i dio investicionog poslovanja čime planira da prikupi dvije milijarde dolara. No, analitičari smatraju da to nije moguće samo na takav način.

Usto, banka se bori s reputacijom skandala kroz koje je prolazila u posljednje vrijeme te, globalno, vrlo nepovoljnim trenutkom za traženje kupaca za svoju imovinu.

Credit Suisse je stoga pozvala u pomoć Royal Bank of Canada i Morgan Stanley.

U Credit Suisse su uvjereni da bi najmanje 2. milijarde dolara bilo dovoljno za pokrivanje restrukturiranja i bilo kakvih operativnih gubitaka u sljedećih nekoliko godina.

Izvor: Jutarnji list

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *