“Pažljivo s bankama dogovarajte fiksne kamatne stope”

Dodajte komentar

Građani koji su imali kredite u promjenljivim kamatama, od početka mjeseca mogu preći na fiksne stope. U pojedinim bankama to mogu učiniti na period do kraja otplate kredita, dok u drugim kamate mogu zamijeniti na dvije godine. U NVO Bankarski građanski ombudsman nijesu sigurni koliko su zapravo povoljne te ponude.

Za kupovinu krova nad glavom, automobila, ali i za bilo koju veću obavezu, većina građana je u prethodnom periodu bila prinuđena da podigne kredit. Od juna mjeseca, zbog rasta Euribora u problemu su se posebno našli oni koji imaju kredite s varijabilnom kamatnom stopom.

“Pravo da vam kažem, ne znaju što će da rade jer ta rata koja je ranije važila s tom varijabilnosm stopom koja je rastuća iz dana u dan ne mogu prosto da izmiruju svoje obaveze. Plata ostaje ista, obaveze rastu, rata raste. I to u prosjeku od 10 do 30 eura, zavisno od namjene i ročnosti kredita”, kaže za TVCG Dejana Savićević iz NVO Bankarski građanski ombudsman.

Zato je Centralna banka zatražila od banaka da pripreme programe pomoći klijentima s varijabilnom kamatnom i omoguće im prelazak na fiksne. Programi se razlikuju od banke do banke.

“Taj program predviđa da se klijentima otvori prostor da svoje kamatne stope promijene u fiksne i da za ostatak otplatnog perioda otplaćuju svoje obaveze po ugovorenoj fiksnoj kamatnoj stopi”, istakla je Danijela Vukoslavović iz sektora za stanovništvo Erste banke.

To na primjeru kredita od 40 hiljada na 20 godina znači da će građani prelaskom na fiksnu kamatu do kraja otplatnog perioda za ratu izdavajati nešto više od 286 eura, što je sedam eura manje od rate koju su imali u junu kada je Euribor dostigao maksimalnu vrijednost.

U drugoj banci klijentima su ponudili drugačiji model.

“Adiko banka je odlučila da fiksira kamatnu stopu odnosno da fiksira vrijednost euribora koja je važila na 30.09 ove godine. Ona je iznosila 1,19, plus marža koju su ugovorili sa bankom, i ta kamatna stopa bi se primjenjivala od momenta potpisivanja aneksa ugovora u naredne dvije godine. Primjenjivaće se vrijednost euribora koja će važiti u tom trenutku”, za TVCG je kazao Miloš Miketić, član upravnog odbora Adiko banke.

U tom slučaju, rata u naredne dvije godine za kredit od 50 hiljada na 15 godina biće nešto preko 369 eura i manja je za 29 eura u odnosu na iznos koji su plaćali sa varijabilnom kamatom.

U svim bankama prelazak na fiksne kamatne stope građani mogu završiti brzo i bez naknadnih troškova. Interesovanje za ponuđene programe je različito od banke do banke, ali i savjeti bankara.

“To nije nužno povoljnija varijanta za klijente to smanjuje samo neizvjesnost. Jako je teško reći šta bi bilo povoljnije jer bi to otprilike bilo pitanje od milion dolara”, istakao je Miketić.

“Neke projekcije je koje se mogu dobiti jeste da će euribor rasti na neka tri procentna poena tako da je pravi momenat da klijenti prije nego što dođe do nekog daljeg rasta cijene novca koja se definitivno očekuje i predviđa i promijene kamatnu stopu u fiksnu”, dodaje Vukoslavović.

Ipak, iz NVO Bankarski građanski ombudsman pozivaju građane da budu oprezni i da do sitnih detalja provjere sve uslove iz aneksa ugovora koje potpisuju s bankarima.

“Ja nisam sigurna koliko su povoljne te ponude jer banka po svaku cijenu želi da zaštiti svoj kapital. Oni nisu dobrotvorne institucije već neko ko se debelo bori za svoj profit i naravno da ih nije stalo. Vi čim dođete kod njih da tražite vi pristajete na svaki mogući uslov koji im oni postave”, navodi Savićević.

Kredite sa varijabilnom kamatnom stopom, prema podacima Centralne banke, ima gotovo 12.500 građana, a više od 80 odsto njih ima rok otplate duži od 5 godina.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *