Njemačka ekonomija na ivici recesije: Zadužuje se 200 milijardi eura za ublažavanje krize

Dodajte komentar

Njemačka ekonomija posrće pod teretom viših cijena energenata, stalne inflacije i opšte neizvjesnosti. Ekonomija je na ivici recesije, prema izvještaju Bundesbanke. Ipak, postoje neki ohrabrujući znakovi.

Ekonomija je mogla stagnirati u trećem tromjesečju godine, prema centralnoj banci u izvještaju objavljenom u petak, ali su izgledi uoči “upravo započetog zimskog semestra tmurni”.

“Negativni pritisci će dobiti zamah” i bruto domaći proizvod u sljedeća dva kvartala “mogao bi značajno potonuti”.

Njemačka centralna banka i dalje očekuje rast domaće privrede u 2022. godini, ali samo zbog dva dobra kvartala iz prve polovine godine.

Prema opštem mišljenju ekonomista, nadolazeća recesija biće dublja u Njemačkoj nego u većini evropskih zemalja, ali ipak neće biti blizu pada od četiri posto u prvoj godini pandemijske krize.

200 milijardi eura za ublažavanje krize

Bundestag je u petak njemačekoj vladi dao zeleno svjetlo za zaduživanje za 200 milijardi eura izvan budžeta i stvaranje posebnog fonda za suzbijanje poskupljenja energije i rasterećenje građana i privrede. Opozicija je žestoko kritikovala zakon, opisujući fond kao “mačka u vreći”.

Zastupnici vladajuće koalicije prethodno su morali suspendovati “kočnicu duga”, odnosno ograničenja javnog zaduživanja ugrađena u ustav.

Tih 200 milijardi trebalo bi biti dovoljno za finansiranje mjera do 2024. To uključuje ograničavanje cijene gasa na dio privatne i industrijske proizvodnje, pokrivanje decembarskog računa za gas za domaćinstva i subvencioniranje računa za struju.

Prema predlogu stručnog sekretarijata, od marta bi domaćinstva trebalo da dobijaju gas po cijeni do 80 posto vlastite prosječne potrošnje. Sve preko toga platiće na tržištu.

Izvor: SEEbiz/DPA/Hina

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *