Strah od recesije jača dolar i pritiska zlato

Dodajte komentar

Cijena zlata ostala je na tronedeljnom minimumu, usljed govorkanja da bi Federalne rezerve mogle da nastave da monetarnu politiku zaoštravaju jednako agresivno kao i do sad. Strah od recesije većinu investitora je pogurao ka bezbjednijim investicijama, a jedna od njih je trenutno i američki dolar.

U srijedu je predsjednik filijale Feda u Mineapolisu Neel Kashkari rekao da centralna banka ne može da ostavi kamatnu stopu na 4,75 odsto ako inflacija i dalje ubrzava. Nakon izjave, skočila je vrijednost dolara i prinosa na obveznice.

“Najave daljeg pooštravanja monetarne politike od strane zvaničnika Feda nastavljaju da unose nemir na tržište plemenitih metala, a bankari će i dalje instistirati na potrebi da podignu kamatne stope kako bi se smanjila stopa inflacije”, rekao je Avtar Sandu iz kompanije Phillip Nova. Viši prinosi na obveznice takođe nisu dobro uticali na vrijednost zlata, dodao je.

Inflacija ne brine samo SAD, jer brojevi od srijede pokazuju da se u sličnom problemu nalaze Kanada i Ujedinjeno Kraljevstvo. Obije države zabilježile su inflaciju višu od očekivane, prenosi Bloomberg Adria.

Cijena zlata je porasla za 0,2 odsto na 1.632,23 dolara po unci prije otvaranja evropskih tržišta. Bloombergov indeks dolara nije zabilježio veće promjene. Cena paladijuma se smanjila, dok su srebro i platina trgovali bez većih promjena.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *