Funta će nastaviti pad nezavisno od toga ko će biti novi premijer UK

Dodajte komentar

Nezavisno od toga ko će pobijediti u trci da naslijedi Liz Truss na mjestu premijera Velike Britanije (podnijela ostavku nakon nešto više od 40 dana), jedno je jasno: funta će nastaviti da pada.

To je prognoza tržišnih igrača koji smatraju da će funta nastaviti da pada zbog negativnih efekata ekonomskog pada i politike Banke Engleske koja vuče funtu naniže. Tromjesečni hedževi (engl. risk-reversals) za funtu – mjerilo njenog očekivanog pravca u tom vremenskom okviru – ostali su duboko u negativnoj teritoriji.

Muke funte simbol su izazova sa kojima se suočava ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva jer rastući troškovi pozajmljivanja, visoki računi za energiju i visoki porezi doprinose pesimističnim očekivanjima. Pošto je povjerenje potrošača bilo blizu istorijskog minimuma u ​​oktobru, sve je izvjesnije da bi funta mogla da produži pad koji je dostigao 17 odsto ove godine.

“Očekujem da će GBP ostati pod pritiskom i da će trebati vrijeme da međunarodni investitori u državne obveznice i funtu opet vjeruju u njih”, rekao je Patrick Bennett, strateg kompanije Candian Imperial Bank of Commerce, predviđajući da bi valuta mogla pasti na 1,09 dolara do kraja godine. “Nakon kadrovskih promjena, prepreka za vraćanje tog samopouzdanja postaje sve veća.”

Sterling je u četvrtak ojačao čak jedan odsto na 1,1336 dolara prije nego što je smanjio dobitke pošto je retorika zvaničnika Federalnih rezervi podstakla dolar. Fitch Ratings je smanjio kreditne izglede zemlje na negativne sa stabilnih, navodeći strah da bi nefinansirana smanjenja poreza mogla povećati fiskalni deficit.

Funta je u petak u Aziji pala za 0,2 odsto na 1,1215 dolara.

Veliki uticaj na valutu može imati sljedeći fiskalni plan, a Tajms izvještava da će britanski kancelar Jeremy Hunt vjerovatno odložiti objavu plana za posle 31. oktobra.

“Budžet i vlada Ujedinjenog Kraljevstva moraće da se vrate fiskalnoj disciplini, u suštini da se vrate u kredibilnu fiskalnu putanju“, rekao je Christopher Wong, strateg u Oversea-Chinese Banking Corp. u Singapuru.

Još veći problem za funtu može biti monetarna politika Banke Engleske nakon što je zamjenik guvernera Ben Broadbent rekao u četvrtak da nije očigledno da kamatne stope u UK treba da rastu onoliko koliko investitori očekuju.

„Kao kuća, očekujemo pad funte, ali više zbog stagflatornog okruženja i pitanja o tome da li će Banka Engleske biti agresivna koliko treba“, rekao je Tim Baker, šef makro istraživanja u Deutsche Bank AG u Sidneju, u Australiji.

Izvor: Bloomberg Adria

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *