Dinkić: Program “Evropa sad” moraće da koriguje nova, stabilnija Vlada

Da Crna Gora ima aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, ta finansijska institucija najprije bi ukazala na manjkavosti programa “Evropa sad”, ocijenio je bivši ministar Vlade Srbije Mlađan Dinkić. To je, kako je istakao na konferenciji “Optimizacija poreskih sistema” održanoj u Dubrovniku, bio pogrešan eksperiment koji će morati da koriguje nova, stabilnija Vlada.

Program “Evropa sad”, u okviru kojeg je minimalna plata povećana na 450 eura, a ostale za 17 odsto, nailazi na kritike i deset mjeseci nakon početka primjene. I stručnjaci iz regiona upozoravaju da je program nestabilan, jer su zarade naglo porasle.

“Mislim da je to bio pogrešan eksperiment. Znam da su u Srbiji neki predlagali nešto slično, ali da je taj program loš i pre ili kasnije će morati da ga koriguju. Neće ga korigovati sad iz političkih razloga, plaše se nepopulrarnosti nekih radikalnijih mera. Ali kada se bude uspostavila jednog dana stabilnija Vlada, sigurno će biti korekcija”, uvjeren je Dinkić.

Crna Gora još nema aranžman sa MMF, ali, ukoliko bi se to desilo, morala bi da pristane na uslove te finansijske institucije koji podrazumijevaju rezove u budžetu, izmjene zakona, smanjivanje broja zaposlenih, kao i plata i penzija, zbog obimne javne potrošnje. Zato je, dodaje Dinkić, “Evropa sad” prva stavka na koju bi MMF ukazao kao rizičnu.

Navodi i da crnogorski privrednici ne uplaćuju redovno PDV u državnu kasu.

“Izgovor zašto ne vraćaju privredi pare, kažu da ne mogu da stignu sa kontrolama na terenu. Suštinski, kada imate kontrolu pdv-a imate sistemsku kontrolu onih slučajeva gde imate izigravanje propisa. Kada imate ozbiljna preduzeća i preduzetnike, to se ne kontroliše, nego ide po sistemu. Nema likvidnosti u privredi. Oni su napravili nešto što lepo zvuči – ukinuti poreze na zdravstvo, ali nije realno i to se već vidi sada”, istakao je Dinkić.

Podsjetimo, Državna revizorska institucija, u posljednjem izvještaju, dala je dvostruko negativno mišljenje na rad Ministarstva finansija za vrijeme mandata Milojka Spajića. Negativno mišljenje dato je na finansijsku i reviziju pravilnosti o završnom računu budžeta za prethodnu godinu.

Izvor: Gradski.me

Check Also

Erste banci uručen treći uzastopni certifikat Employer Partner

Erste Bank AD Podgorica (Erste banka) je treći put uzastopno nagrađena Employer Partner certifikatom potvrdivši …

2 KOMENTARI

  1. Dinca,koliko si dobio para za ovu izjavu
    Crni si ti ekonomista
    Putuj

  2. Iz kojeg naftalina je ova stenica izletela?

Leave a Reply

Your email address will not be published.