Damjanović sa predstavnicima 11 banaka: Intenzivirani razgovori o zaduživanju države

Dodajte komentar

U skladu sa opredjeljenjem Ministarstva finansija i Vlade da se nedostajuća sredstva za finansijsko zaokruživanje budžetske godine obezbijede na domaćem tržištu, emitovanjem državnih zapisa i kroz kreditne aranžmane, ministar finansija mr Aleksandar Damjanović intenzivirao je razgovore sa bankarskim sektorom sastankom na kome su bili predstavnici 11 finansijskih institucija koji posluju u zemlji.

Teme su biel stanje u finansijskom sektoru i mogućnosti potencijalnih aranžmana za obezbjeđivanje nedostajućih sredstva za nesmetano budžetsko funkcionisanje.

“Vlada se zalaže za partnerski odnos sa bankama, te očekujem da će i banke prepoznati potrebe države, čije zadovoljenje ne bi bilo na štetu privrede, već sa ciljem ostvarivanja fisklane održivosti i pune finansijske i ekonomske uravnoteženosti sistema. To će donijeti korist i državi i bankarskom, ali i realnom sektoru”, rekao je Damjanović tokom sastanka.

Predstavnici bankarskog sektora pozdravili su inicijativu MF za otvorene razgovore o temama od sistemskog značaja. Kako je istaknuto iz resornog ministarstva, oni su izrazili spremnost da, u okviru sopstvenih mogućnosti, učestvuju u potencijalnim aranžmanima.

Ministar je zahvalio na odzivu i interesovanju koje su pokazale sve prisutne banke u Crnoj Gori, naglasivši da očekuje uspješnu saradnju na obostranu korist, budući da stabilnost javnih finansija i finansijskog tržišta, kako je ocijenio, predstavlja preduslov održivosti i samog  bankarskog sektora.

“Vladin apsolutni prioritet je očuvanje stabilnosti javnih finansija i omogućavanje nesmetanog funkcionisanja sistema u narednom periodu, u čemu je saradnja sa domaćim bankarskim sektorom veoma važna. Otvoreni dijalozi ovog formata biće vođeni i ubuduće na sve teme od zajedničkog interesa”, zaključio je Damjanović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *