Telekomu nagrada Privredne komore za inovativnost za eTrust usluge povjerenja

Dodajte komentar

eTrust platforma Crnogorskog Telekoma – prvo i jedino potpuno digitalno rješenje za elektronski potpis, pečat, vremenski pečat i verifikaciju u Crnoj Gori – osvojila je još jedno priznanje, ovog puta u Crnoj Gori. Telekom je tako postao ovogodišnji laureat nagrade Privredne komore Crne Gore za inovativnost, a riječ je o prvom priznanju za eTrust u zemlji.

Nagrada Privredne komore Crne Gore već šest decenija predstavlja prestižno priznanje kojim se ističu vrijedna postignuća crnogorskih kompanija i privrednika u kategorijama – uspješno poslovanje, društvena odgovornost, inovativnost i unapređenje menadžmenta. Ovogodišnje nagrade imaju dodatnu vrijednost, jer afirmišu uspjehe privrednika ostvarene u veoma izazovnim vremenima.

Crnogorski Telekom zavrijedio je priznanje Privredne komore razvojem platforme eTrust, web portala za lako i sigurno digitalno potpisivanje, pečatiranje, verifikovanje i vremensko pečatiranje dokumenata koji je namijenjen fizičkim i pravnim licima. Usluga omogućava pristup sa mobilnog telefona, tableta ili računara, bilo kad i bilo gdje – dovoljna je internet konekcija, nalog na eTrust portalu i mobilna aplikacija eTrust autentifikator.

Delegacija Privredne komore Crne Gore, na čelu sa predsjednicom dr Ninom Drakić, posjetila je Crnogorski Telekom, gdje je razgovarala sa izvršnim direktorom Stjepanom Udovičićem i njegovim saradnicima.

Čestitavši im na vrijednom priznanju, Drakić je izrazila očekivanje i da će Privredna komora koristiti eTrust prilikom jedne od predstojećih faza digitalizacije svog poslovanja.

„Nadam se da ćemo kao institucija koja zastupa cjelokupnu crnogorsku privredu dati podstrek poslovnoj zajednici i motivaciju da ide ka digitalnoj transformaciji“, kazala je Drakić.

Udovičić je, zahvalivši na nagradi, izrazio nadu da će digitalizacija i pojednostavljenje poslovanja biti prepoznati u crnogorskoj poslovnoj zajednici i državi, jer mogu, između ostalog, doprinijeti privlačenju stranih investitora koji ovdje budu željeli da započnu posao. Smatra da u ovom slučaju Crna Gora ima prednost što je mala država.

„Prednost male zemlje je u tome što se stvari mogu vrlo brzo promijeniti i vidjeti ogromni rezultati. Crnogorski Telekom će pomoći da se ubrzaju procesi digitalne transformacije. Digitalno je brže i sigurnije i drago nam je što smo u središtu tog procesa zajedno sa vama“, rekao je Udovičić.

Kako navode iz Telekoma, osloboditi se papirologije i imati zakonski validnu elektronsku dokumentaciju nikada nije bilo jednostavnije nego sada, uz njihove servise bazirane na uslugama povjerenja. čiji su registrovani i kvalifikovani pružalac u skladu sa Zakonom o elektronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu.

Elektronske usluge povjerenja omogućavaju visok nivo pouzdanosti razmjene i obrade podataka u elektronskom obliku, garantuju sigurnost podataka i povjerljivost u digitalnom svijetu, i imaju vrijednost dokaza budući da elektronski potpis i pečat imaju istu pravnu težinu kao svojeručni potpis i pečat u papirnom obliku.

Telekom je za eTrust platformu ove godine osvojio i međunarodno priznanje CATA Award na takmičenju Deutsche Telekoma (DT), kada je Crnogorskom Telekomu na Global Security konferenciji DT-a dodijeljena medalja za drugo mjesto u konkurenciji 22 projekta iz cijele Deutsche Telekom Grupe.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *