Samo 12 posto banaka u regionu smatra se digitalnim liderima

Dodajte komentar

Od ukupno 40 anketiranih banaka širom regiona (Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Srbija i Slovenija), većina – 88 odsto se smatra digitalnim početnicima ili onim koji kasne u digitalnom razvoju, dok se preostalih 12 odsto smatra digitalnim liderima ili pametnim sljedbenicima.

Ovo su rezultati iz Deloitteovog Izvještaja o zrelosti digitalnog bankarstva 2022. koje je obuhvatilo 304 banke u 41 zemlji, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju i Bugarsku.

– Na osnovu Deloitte studije, pokazano je da pojedine banke u jugoistoistočnoj Evropi već nude visokokonkurentne digitalne proizvode fizičkim licima (klijentima) u našoj regiji, navode u Deloitteu.

Dubinsko poređenje funkcionalnosti regionalnih digitalnih lidera s globalnim prosjekom otkriva da je najveći napredak načinjen u obimu dostupnih informacija na digitalnim platformama, praćeno onboardingom novih korisnika i uslugama svakodnevnog bankarstva. Međutim, još uvijek postoji značajna prilika za poboljšanje odnosa s klijentima i povećanja dostupnih funkcionalnosti na mobilnoj platformi.

Digitalni lideri su na globalnom nivou od 2020. godine znatno investirali u bankoosiguranje, upravljanje karticama, autorizaciju i područje ekosistema. Ova područja predstavljaju segmente koje naše regionalne banke još uvijek moraju da sustignu kako bi premostile jaz do digitalnih lidera.

Rezultati istraživanja ističu da banke trebaju pristupiti donošenju odluke o investiranju u digitalizaciju sa tri aspekta: poboljšanje korisničkog iskustva, trošak implementacije i obrazovni plan za krajnje korisnike.

– Korisnici će rado koristiti online platforme jedino ako ih razumiju i ako trošak njihovog korištenja ne prelazi prednosti same upotrebe. Regionalne banke, koje će biti lideri digitalizacije u skoroj budućnosti, su one banke koje omoguće inovacije i obrazovanje o istim po fer cijeni, naglašavaju u Deloitteu.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *