Regionalni konkurs NLB Grupe #Okvir Pomoći predstavljen u Mtel Digitalnoj fabrici

Dodajte komentar

NLB Banka je u Mtel digitalnoj fabrici zainteresovanim preduzećima, preduzetnicima i inovatorima, predstavila regionalni konkurs NLB Grupe #OkvirPomoći, uslove prijave i kriterijume odabira 10 finalista iz Crne Gore, koji u svoje svakodnevne poslovne aktivnosti integrišu principe održivog poslovanja.

Prijave za konkurs primaće se do petka 22. oktobra do ponoći,  na web stranici www.nlb.me/okvir, nakon čega će lokalna interna Komisija banke, u roku od 10 dana izvršiti odabir 10 finalista iz Crne Gore  i o tome obavijestiti kandidate.

Održivost i njena relevantnost se sve češće pojavljuju, ali često nismo svjesni šta ona u stvari znači. „Održivo“ nije samo ekološki ili „zeleno“ – održivo takođe pokriva društveni i upravljački aspekt u njegovom najširem smislu. Ilustrujući jednostavnim primjerom NLB Grupe, gdje je održivost integrisana svjesno i sistematski dugi niz godina, to znači: stvaranje zelenih proizvoda i smanjenje sopstvenog carbon otiska, podršku i promociju sporta i kulture, garantovanje jednakih mogućnosti, profesionalno i nezavisno korporativno upravljanje, brigu o zaposlenima i još mnogo toga.

Ove godine regionalni projekat #OkvirPomoći dobio je notu održivosti, jer je upravo ta vrijednost ključna za razvoj i budućnost, i stvaranje još boljih uslova za život u regionu.

Ovo su poruke predstavnika NLB Banke sa događaja na kojem je u Mtel Digitalnoj fabrici zainteresovanim biznisima predstavljen Okvir Pomoći.

Evidentno je da koncept cirkularne ekonomije dobija sve veći značaj poslednjih godina, inspirišući ekologe, vlade i preduzeća. Može se reći da je donedavno ovo bila marginalna tema, ali je danas cirkularnost postala globalno priznata kao rješenje koje najviše obećava za pitanja održivosti naše planete koje se nazire, stoga je upravo ova tema odabrana za izlaganje kandidatima za učešće u ovogodišnjem Okviru pomoći.

Radivoje Drobnjak iz Naučno tehnološkog parka Crne Gore ukazao je na značaj i urgentnu potrebu za uspostavljanjem cirkularne ekonomije.

On je prisutnim predstavnicima preduzeća i start up-ova objasnio da cirkularna ekonomija predstavlja alternativni koncept tradicionalnoj linearnoj ekonomiji koja je kod nas zastupljena (uzmi, napravi, rasipaj) i skrenuo pažnju na to da bazični koncept cirkularne ekonomije nastoji da smanji otpad, povrati (regeneriše) resurse na samom kraju životnog vijeka proizvoda i usmjeri ih nazad u novu proizvodnju, čime se značajno smanjuje pritisak na životnu sredinu.

Cilj predavanja koje je NLB Banka upriličila za zainteresovane biznise, je da potencijalni učesnici Okvira pomoći i ostali zainteresovani pojedinci razumiju mogućnosti za rast i razvoj, pridržavajući se postulata koji unapređuju smanjenje otpada, dovode do veće produktivnosti resursa i obezbjeđuju konkurentniju ekonomiju.

Kako svjetska populacija nastavlja da raste, postaje sve jasnije da pretpostavke linearne ekonomije nisu tačne ili u najmanju ruku održive, te je neophodno temeljno reformisati pristup ekonomskim aktivnostima, a cirkularna ekonomija nas uči da benefiti od poštovanja i primjene njenih postulata, mogu biti višestruko korisni i što je najvažnije dugoročno održivi, zaključio je Drobnjak u svom izlaganju.

Značajne ličnosti koje potiču sa naših prostora fascinirale su svijet naprednim, smjelim rješenjima koja su rezultat znanja, truda i nepresušne radoznalosti. Nikola Tesla koji je svijetu podario naizmjeničnu struju i Noordung priliku da gledamo u zvijezde, dokaz su da smo ponudili dom ljudima koji su bili daleko ispred svog vremena i koji su se usudili da sanjaju.

Verujemo da ovaj region i danas sposoban da ponudi izvanredna održiva rješenja, zbog čega je NLB Grupa pokrenula treći #OkvirPomoći koji nudi priliku svim preduzetnicima i kompanijama sa vizijom za „nešto više“ – onima koji se nadaju, stvaraju bolje sjutra i donose inovacije za održivo poslovanje.

Promovišući lokalnu ekonomiju, u NLB-u težimo i širem održivom cilju – poboljšanju kvaliteta života u regionu u kome radimo i koji je naš dom. Shodno tome, projekat se istovremeno odvija u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Severnoj Makedoniji i Srbiji.

Deset najboljih regionalnih ideja ili projekata iz Crne Gore dobiće mogućnost da iskoriste set bankarskih povoljnosti i kvalifikovaće se za drugi krug u kojem će regionalni žiri, od ukupno 60 održivih ideja sa šest tržišta na kojima NLB Grupa posluje, izabrati tri regionalna pobjednika.

Pobjednici će dobiti finansijsku podršku (50.000 eura za prvo mjesto, 30.000 eura za drugo mjesto i 20.000 eura za treće mjesto) i osmočasovno besplatno stručno savjetovanje o uspješnom uvođenju održivog poslovanja u strateške i operativne procese kompanije, od strane konsultantske kuće Deloitte.

Svi crnogorski finalisti dobiće dodatnu podršku u vidu promocije putem komunikacionih kanala NLB Banke AD Podgorica i medijskih partnera projekta #OkvirPomoći – Bloomberg Adria, Pro Plus i Europlakat regionalno i Metropolis Media, Portal Bankar, Nova M TV, RTCG u Crnoj Gori.

Takođe, svi crnogorski finalisti će dobiti mogućnost da iskoriste posebne povoljnosti za kredite za pravna lica, besplatnu instalacija e-commerce servisa i tehničku podršku u izradi web sajta, besplatni zakup na 12 mjeseci 1 standardnog POS terminala, besplatnu članarinu za 6 mjeseci za novootvoreni NLB Poslovni paket prilikom otvaranja računa u NLB Banci kako bi učestvovali u ovom konkursu (u slučaju da nisu klijenti NLB Banke), kao i druge bankarske povoljnosti sa kojima se klijenti mogu upoznati na www.nlb.me/okvir.

Prijavite se do petka 22. oktobra, do ponoći

U okviru ovogodišnjeg projekta #OkvirPomoći koji je usmjeren na održivost, pozivamo vas da se prijavite do 22. oktobra koristeći onlajn obrazac za prijavu, u kojem možete ukratko predstaviti svoj održivi projekat ili ideju i objasniti kako će poboljšati kvalitet života u regionu, vašoj zajednici ili pak u komšiluku. Uputstvo i pravila za učešće možete pronaći ovdje.

Partnere projekta #OkvirPomoći proteklih godina ujedinila je ideja da zajedno možemo raditi bolje i učiniti više. Do sada, projekat je pomogao više od 40 crnogorskih malih biznisa, dajući značajan doprinos da se mikro i mala preduzeća oporave od izazova pandemije, bogatiji za jednu novu lekciju – zajedno smo jači.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *