Uskoro specifična turistička ponuda za digitalne nomade i “energetske” turiste

Predstavnici turističke privrede i institucija formiraće radnu grupu koja će formulisati poseban dio turističke ponude Crne Gore kako bi privukla sve brojnije “energetske” turiste i digitalne nomade iz centralne i zapadne Evrope.

To je dogovoreno na sastanku na sastanku koji je organizovao Odbor udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore, u čijem radu su, pored privrednika, učestvovali i ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović sa saradnicima, potpredsjednik Privredne komore Nikola Vujović, predstavnici Ministarstva kapitalnih investicija, NTO, Aerodroma Crne Gore, kompanije To Montenegro, Skijališta, REGAGEN-a i Nacionalnih parkova.

Predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Ranko Jovović, kazao je da je turistička privreda ušla u period godine koji karakteriše značajno smanjenje poslovne aktivnosti i posjeta gostiju, pa je potrebno uložiti dodatni napor kako bi i u periodu post sezone privukli što veći broj gostiju, naročito iz zapadne i centralne Evrope. Objasnio je da, s obzirom na to da su cijene električne energije u EU značajno porasle, te da se isto očekuje i u Velikoj Britaniji, sve više evropskih državljana rezerviše hotele u Turskoj kako bi proveli hladne mjesece, a slična je situacija i sa Hrvatskom gdje se procjenjuje da će samo jedna agencija u Dubrovnik dovesti više od 58.000 gostiju iz Njemačke.

“S tim u vezi, Odbor združenja turizma i ugostiteljstva je inicirao ovaj sastanak u cilju pokretanja kampanje ka promociji Crne Gore kao dostupne i cjenovno konkurentne destinacije, gdje bi gosti iz zapadne i centralne Evrope mogli duže boraviti uz troškove koje bi inače imali u matičnim zemljama za podmirenje troškova ishrane i grijanja”, kazao je Jovović.

Ministar Goran Đurović pozdravio je proaktivno djelovanje Privredne komore i zalaganje njenog Odbora za privlačenje energetskih turista, nove kategorije koja je prepoznata tek odnedavno. Njihovim privlačenjem, smatra on, doprinijelo bi se znatno manjoj sezonalnosti crnogorskog turizma.

Aleksandra Gardašević Slavuljica, direktorica Direktora za razvojne politike u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, kazala je da je zahvalna na inicijativi koju je pokrenuo OU turizma Privredne komore, te da se na ovakvim sastancima rješavaju konstruktivne stvari.

Prema njenim riječima , promotivne aktivnosti su trenutno orijentisane ka Centralnoj i Zapadnoj Evropi, a priča o boravku tursta u našoj zemlji, usljed energetske krize, predstavlja trend novijeg datuma.

“Odgovorne turističke destinacije su o tome počele da razmišljaju još prije nekoliko nedelja, I tu zaista leži sjajan potencijal”, kazala je Gardašević Slavuljica, ističući da je sve počelo u Velikoj Britaniji gdje je su zvaničnici apelovali na svoje građane da provedu zimu vani, kako bi im troškovi života bili niži i kako bi suzbili energetsku potrošnju u svojoj zemlji.

Kako je navela, ova kategorija turista je dobila naziv “energetski turisti” – i u narednom periodu bi se trebalo fokusirati na tu ciljnu grupu, te usmjeriti promociju na sajmovima u tom pravcu.

“Možemo biti Kanarska ostrva turistima iz Skandinavije, Velike Britanije i Njemačke, i neophodno je što hitnije izaći sa paket aranžmanima kao long home destinacija za ovu ciljnu grupu”, istakla je Slavuljica.

Ana Tripković Marković, direktorica Nacionalne turističke organizacije, kazala je da bi sjajna prilika za ovakvu promociju bio predstojeći Sajam u Londonu, koji se organizuje 7. i 8. novembra, ističući da će na njemu biti prisutni svi najznačajni akteri turzma u svijetu, te da postoji odličan odziv crnogorskih predstavnika.

“Mi ćemo povodom ovog sajma imati značajan broj promotivnih aktivnosti i prateći PR u medijima tokom njegovog trajanja, zato apelujem na sve da u narednih deset dana dostave konkretne ponude i cijene, kao bi se napravila atraktivna promocija i pres kliping saopštenja koja bi privukla turiste da u našoj zemlji provedu duži period”, istakla je Marković.

Nikola Vujović, potpredjednik Privredne komore izrazio je uvjerenje da će u narednom periodu svi dati doprinos kako bi crnogorsko trižište učinili što atraktivnijim, ali da se mora voditi računa i o stabilnosti energetskog sektora, te avio dostupnosti.

“Jedan od najbitnijih preduslova za razvoj turizma predstavlja avio dostuponost naše destinacije, posebno za emitivna tržišta koja želimo da privučemo”, istakao je on, dodajući da je u narednom periodu neophodno uraditi sve što bi turistima olakšalo dolazak u Crnu Goru.

I turistički poslenici su istakli su neophodnost bolje avio povezanosti Crne Gore sa emitivnim tržištima. Istaknuta je zabrinutost zbog najava otkazivanja letova pojedinih low cost kompanija, čemu je umnogome doprinijela energetska kriza. Ministar je stava da to naglašava izuzetan značaj nacionalnog avio prevoznika kojega je potrebno podržati u poslovanju, o čemu će između ostalog biti razgovora i sa Evropskom komisijom.

Suad Đelović, član Odbora direktora To Montenegro, istakao je cilj ove kompanije da budu servis privrede i građanima te da će se prema tome odnositi sa maksimalnom pažnjom. Najavio je da su spremni od decembra da lete ka emitivnim tržištima, dok je ministar ocijenio neophodnim da ovoj kompaniji i tokom novembra bude dostupan avion koji trenutno iznajmljuje. Petar Radulović, pomoćnik direktora Aerodroma Crne Gore, kazao je da će se na osnovu dogovora, analize i ekonomske opravdanosti donositi odluke o uvođenju novih avio linija.

Branislav Prelević, predsjednik Odbora Regulatorne agencije za energetiku kazao je da je električna energija bitna komponenta ove turističke ponude, ali da je Crna Gora i ranije imala povoljnije cijene energetnata od većine Evrope. Demantovao je navode, koji su se između ostalog čuli u medijima i na ovoj sjednici, da je REGAGEN već najavio poskupljenje cijene električne energije. On je objasnio da će se konačna cijena znati nakon javne rasprave kada ova agencija bude o tome donijela konačnu odluku.

U budućoj radnoj grupi biće hotelijeri, turističke agencije, predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, Nacionalne turističke organzacije, nacionalne avio-kompanije Air Montenegro, Aerodroma Crne Gore i drugi stejholderi.

Tokom sastanka je bilo riječi i o potrebi da se donese odluka o davanju aerodroma u koncesije, potrebi njihovog snabdijevanja opremom za odleđivanje i rasvjetom. Takođe, poslenici smatraju neophodnim da u turističkom proizvodu budu nacionalni parkovi, da se organizuju čarter letovi u susret Prazniku mimoze, kao i da se stvore zakonske pretpostavke za privlačenje digitalnih nomada ali infrastrukturne – kako bi se unaprijedila dostupnost zimovališta.

Check Also

Broj putnika na evropskim aerodromima udvostručen u 2022.

Putnički saobraćaj na evropskim aerodromima je konačno počeo da se oporavlja od krize izazvane kovidom-19, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.