Damjanović i Rakočević o uvećanju zarada u državnoj upravi, lokalnoj samoupravi i pravosuđu

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija spremno je da, u okviru zakonskih mogućnosti i budžetskih prilika, omogući da se status državnih službenika i namještenika dovede u ravan sa drugim zaposlenima u javnom sektoru, čije su zarade već korigovane ili su prepoznate potrebe za povećanjem u narednoj budžetskoj godini.

To je najavljeno tokom današnjeg susreta resornog ministra mr Aleksandre Damjanovića i načelnice Direkcije za obračun i kontrolu zarada Olge Uskoković sa predsjednikom Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore Nenadom Rakočevićem, sekretarkom Refadijom Abdić i šefom pravne službe Sašom Šimunom, tog sindikata.

Rakočević je prenio nezadovoljstvo državne i lokalne administracije visinom zarada, za koje je kazao da su najniže u regionu i da je neophodno preduzeti hitne mjere koje bi doprinijele poboljšanju standarda života državnih i lokalnih službenika i namještenika. Kako je navedeno, podsjetio je da su Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru regulisani koeficijenti za zarade državnih službenika i namještenika, dok se za većinu zaposlenih u javnom sektoru (prosvjeta, zdravstvo, socijala i kultura), odnosno više od 60% svih zaposlenih, zarade uređuju kolektivnim ugovorima.

“Stoga je očekivanje Sindikata da se i za grupaciju zaposlenih koju zastupaju, koeficijenti za zarade definišu na isti način, odnosno kroz Granski kolektivni ugovor za upravu i pravosuđe Sindikat dostavi inicijativu o izmjeni Granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa, o kojoj će se Ministarstvo finansija i Vlada izjasniti u najkraćem roku”, rečeno je nakon sastanka.

Poručeno je i da će se nakon stvaranja pretpostavke izmjenama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru definisati iznos uvećanja, “imajući u vidu ekonomsku situaciju i odlučnost u namjeri da se omogući konzistentan i usaglašen odnos sa zaradama ostalih zaposlenih u javnom sektoru”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *