Održivom transformacijom kompanije ka održivim rješenjima

Dodajte komentar

Održivost i njena relevantnost se sve češće pojavljuju, ali često nismo svjesni šta ona u stvari znači. „Održivo“ nije samo ekološki ili „zeleno“ – održivo takođe pokriva društveni i upravljački aspekt u njegovom najširem smislu. Ilustrujući jednostavnim primjerom NLB Grupe, gdje je održivost integrisana svjesno i sistematski dugi niz godina, to znači stvaranje zelenih proizvoda i smanjenje sopstvenog ugljičnog otiska, podršku i promociju sporta i kulture, garantovanje jednakih mogućnosti, profesionalno i nezavisno korporativno upravljanje, brigu o zaposlenima i još mnogo toga. Ove godine naš regionalni projekat #OkvirPomoći dobio je notu održivosti, jer je upravo ta vrijednost ključna za razvoj i budućnost, i stvaranje još boljih uslova za život u regionu.

Značajne ličnosti koje potiču sa naših prostora fascinirale su svijet naprednim, smjelim rješenjima koja su rezultat znanja, truda i nepresušne radoznalosti. Nikola Tesla koji je svijetu podario naizmjeničnu struju i Noordung priliku da gledamo u zvijezde, dokaz su da smo ponudili dom ljudima koji su bili daleko ispred svog vremena i koji su se usudili da sanjaju. Verujemo da je region danas isti, zbog čega je NLB Grupa pokrenula treći #OkvirPomoći koji nudi priliku svim preduzetnicima i kompanijama sa vizijom za „nešto više“ – onima koji se nadaju, stvaraju bolje sjutra i donose inovacije za održivo poslovanje.

Promovišući lokalnu ekonomiju, u NLB-u težimo i širem održivom cilju – poboljšanju kvaliteta života u regionu u kome radimo i koji je naš dom. Shodno tome, projekat se istovremeno odvija u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Severnoj Makedoniji i Srbiji.

Deset najboljih regionalnih ideja ili projekata iz Crne Gore dobiće mogućnost da iskoriste set bankarskih povoljnosti i kvalifikovaće se za drugi krug u kojem će regionalni žiri, od ukupno 60 održivih ideja sa šest tržišta na kojima NLB Grupa posluje, izabrati tri regionalna pobjednika.

Pobjednici će dobiti finansijsku podršku (50.000 € za prvo mjesto, 30.000 € za drugo mjesto i 20.000 € za treće mjesto) i osmočasovno besplatno stručno savjetovanje o uspješnom uvođenju održivog poslovanja u strateške i operativne procese kompanije, od strane konsultantske kuće Deloitte.

Svi crnogorski finalisti dobiće dodatnu podršku u vidu promocije putem komunikacionih kanala NLB Banke AD Podgorica i medijskih partnera projekta #OkvirPomoći – Bloomberg Adria, Pro Plus i Europlakat regionalno i Metropolis Media, Portal Bankar, Nova M TV, RTCG u Crnoj Gori. Takođe, svi crnogorski finalisti će dobiti mogućnost da iskoriste posebne povoljnosti za kredite za pravna lica, besplatnu instalacija e-commerce servisa i tehničku podršku u izradi web sajta, besplatni zakup na 12 mjeseci 1 standardnog POS terminala, besplatnu članarinu za 6 mjeseci za novootvoreni NLB Poslovni paket prilikom otvaranja računa u NLB Banci kako bi učestvovali u ovom konkursu (u slučaju da nisu klijenti NLB Banke), kao i druge bankarske povoljnosti koje možete pronaći na www.nlb.me/okvir

 „U Deloitte Slovenija želimo da kreiramo nova, dugoročna rješenja koja će imati pozitivan uticaj na preduzeća i zainteresovane strane, uključujući životnu sredinu i širu zajednicu. Poslovna zajednica ima veliku odgovornost za uspješnu zelenu tranziciju i mora da razvije nove oblike saradnje kako bi identifikovala najbolje ideje. I zbog toga smo odlučili da učestvujemo u projektu Okvir pomoći, koji u prvi plan stavlja održive modele. Uticaj klimatskih promjena na društvo, životnu sredinu i poslovanje nije stvar budućnosti, to se dešava danas, upravo ovdje i sada“ ističe Mojca Markizeti, direktorica ESG-a i održivog razvoja u Odjeljenju za reviziju i osiguranje i predstavlja veliki autoritet u primjeni principa održivog razvoja u Deloitte-u.

Zašto vas pozivamo da učestvujete?

Partnere projekta #OkvirPomoći ujedinila je ideja da zajedno možemo raditi bolje i učiniti više. Tokom godina, projekat je pomogao više od 40 crnogorskih malih biznisa, dajući značajan doprinos pomoći da se mikro i mala preduzeća oporave od izazova pandemije, bogatiji za jednu novu lekciju – zajedno smo jači.

U okviru ovogodišnjeg projekta #OkvirPomoći, pozivamo vas da se prijavite do 22. oktobra koristeći onlajn obrazac za prijavu, u kojem možete ukratko predstaviti svoj održivi projekat ili ideju i objasniti kako će poboljšati kvalitet života u regionu, vašoj zajednici ili pak u komšiluku. Uputstvo i pravila za učešće možete pronaći ovdje.

Pravi trenutak za zelenu transformaciju

 Ekonomije oprezno ulaze u vremena koja se često predviđaju kao neizvjesna i izazovna.

„Imamo jedinstvenu priliku da ubijemo dvije krize jednim udarcem kroz osvješćeno djelovanje i pametne akcije. Odgovor na zdravstvenu i ekonomsku krizu može se nadograditi i rješavanjem problema ekološke krize. Ovo posljednje, međutim, prvo zahtjeva ambiciozan plan restrukturiranja sa linearne na cirkularnu ekonomiju“, opšte je mišljenje u Deloitte-u.

Trendovi koje diktiraju potrošači takođe pokazuju da je održivost pravi put. U vremenu krize, svjesni i odgovorni potrošači neće opsesivno štedjeti i nesmotreno trošiti u periodu konjunkture, već će posegnuti za održivim proizvodima, vodeći računa o njihovom kvalitetu i porijeklu. Tokom i nakon pandemije, kompanije su revidirale svoje poslovne modele, organizacione strukture i prirodu svog posla. Upravni odbori raspravljaju o prilikama i mogućnostima digitalne transformacije. Čekanje na državnu pomoć neće riješiti niz izazova, tako da je ključno da kompanije ovo vrijeme iskoriste za korenito preispitivanje i promjene.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, uloga samih zemalja jeste i biće izuzetno važna. One će nositi važan dio finansijskog tereta krize, a pravovremeno planiranje i pametna uslovljenost mjera su od suštinskog značaja. Spašavanje preduzeća ne bi trebalo da se odnosi na povratak u situaciju prije krize. To bi bilo potpuno apsurdno, jer bismo propustili priliku za sveobuhvatnu zelenu, kružnu transformaciju privrede.

Velikani sadašnjosti za velikane budućnosti

#OkvirPomoći ponovo potvrđuje svoju vrijednost kao primjer dobre prakse uspješne saradnje između onih koji dijele zajednički cilj – da pomognu preduzećima i regionu da realizuju čak i najsmjelije zelene ideje.

 

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *