EU će pomoći u zaštiti energetskih sistema zemalja regiona

Dodajte komentar

Evropska unija spremna je da pruži podršku zemljama Zapadnog Balkana kako bi svoje nacionalne energetske sisteme i u krajnjem korisnike zaštitile u najvećoj mogućoj mjeri  od posljedica krize koja je će zahvatiti sve zemlje bez izuzetka, saopšteno je nakon radnog sastanka ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića sa Evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

Kako je saopšteno iz MKI Ibrahimović je prisustvovao je radnom sastanku sa ministrima zaduženim za resor energetike zemalja Zapadnog Balkana.

“Radni sastanak održan je u online formatu i fokus razgovora je bio energetska situacija u zemljama regiona, dominatno  izazovi sa kojima se nacionalni energetski sistemi suočavaju, kao i mjere koje vlade država Zapadnog Balkana predlažu i sprovode”, kaže se u saopštenju.

Prema navodima iz saopštenja, na sastanku je naglašeno da je izazov za zemlje regiona kada je u pitanju energetska kriza isti kao i za zemlje EU, u nekim slučajevima i jači.

“Uz jasan stav da ovakvu krizu i nestabilan period koji slijedi niko ne može prevazići ili ublažiti djelujući samostalno, poruka je da zajedničkim radom i aktivnostima možemo lakše prebroditi sve izazove koji neminovno slijede”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je u svijetlu ovakvih okolnosti EU spremna da pruži podršku regionu kako bi svoje nacionalne energetske sisteme i u krajnjem korisnike to jest građane zaštitile u najvećoj mogućoj mjeri  od posljedica krize koja je će zahvatiti sve zemlje bez izuzetka.

“Ministri regiona iskoristili su priliku da izlože probleme sa kojima se suočavaju kada je riječ kako o snadbijevanju i proizvodnji energije, tako i o trenutnim mjerama i aktivnostima koje preduzimaju. Svaka zemlja Zapadnog Balkana ima određene razlike i specifičnosti, što u proizvodnji energenata, što u distribuciji, to jest cijenama energenata na tržištu”, navodi se u saopštenju.

Ibrahimović se, kako se navodi, posebno osvrnuo na namjeru Crne Gore da zaštiti ranjive grupe stanovništva u mjeri koja je realna i moguća, naglašavajući da rast cijena energenata ne uliva optimizam i sa pravom izaziva zabrinutost zbog uticaja koji može imati na stabilnost energetskog sistema u državi.

“Sa druge strane, ohrabruju namjere Brisela kao i poruke da će zemlje regiona imati podršku EU kada govorimo o ublažavanju posledica energetske krize, istakao je resorni ministar”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je  Ibrahimović informisao Varjeljija i kolege iz regiona o aktivnostima koje Crna Gora sprovodi kao dio srednjoročnih mjera za prevazilaženje krize, “naglašavajući da je prijeko potrebno pružiti veću podršku razvoju projekata proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, naročito kada imamo u vidu potencijale u oblasti hidro, vjetro i solarnih izvora energije koje naša država ima”.

“Situacija koja je sve zadesila, neizvjesnot u energetskom sistemu koje je izazvala ukazuju da moramo ubrzati dinamiku i  stvarati povoljan investicioni ambijent, kako bi na taj način poslali poruku stranim investitorima da se okolnosti i vremena mijenjaju, a samim tim i investicione prilike i šanse”, zaključeno je u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *