Damjanović: Bez zaduživanja nećemo imati depozita u 2023. godini

Dodajte komentar

Ovu budžetsku godinu zaokružićemo kako smo i planirali, kroz eventualno dodatno zaduženje koje smo omogućili budžetom na domaćem tržištu i sa tradicionalnim partnerima, bankama kroz bilateralne aranžmane, naveo je ministar finansija Aleksandar Damjanović. Istakao je i to da će Crna Gora sarađivati sa MMF-om i Svjetskom bankom, prije sa njima nego sa raznoraznim fondovima.

“Ukoliko ne budemo imali zaduživanja do kraja godine, nećemo imati depozita za početak naredne godine. Mjera eventualnog zaduženja jeste mjera spremne 2023. godine, jer od 1. januara ne možemo ući sa nula depozita. Nema potrebe da krenemo sa nule u godini koja će biti najneizvjesnija unazad 15 godina. Mislim da moramo imati određene rezerve uz maksimalan trud da kroz poreske i sve ostale aktivnosti povučemo ono što možemo do kraja tekuće godine kako bismo narednu godinu dočekali spremni”, naveo je Damjanović.

Kako je istakao Damjanović, za narednu, 2023. godinu, Crna Gora prati korake kao i sve ostale države regiona, poput Sjeverne Makedonije i Srbije, koje su intenzivirale odnose sa MMF-om.

“Neće biti da su one u goroj budžetskoj poziciji nego Crna Gora nakon gluposti urađenih sa budžetom od strane prethodne administracije. Ali rapidno pogoršanje uslova u smislu i energetske krize, krize snabdijevanja hranom, inflacije koja ne bi bila obuzdana, ozbiljne recesije koje mogu da se dese u ključnim državama partnerima Crne Gore i na nivou EU iuSAD, gdje se predviđa recesiona godina, neki ozbiljniji poremećaji bi nas naveli na oprez da budemo, kao član MMF-a i Svjetske banke, i sa pravima i obavezama, da budemo blizu i razgovaramo o svim mogućim aranžmanima. Nisu oni neminovno samo kredibilna podrška nego su tu i niz drugih aranžmana koji daju kredibilitet i samoj državi kroz ozbiljnu komunikaciju sa tim institucijama da zavrijede pažnju na komercijalnom tržištu”, poručio je Damjanović.

On je istakao da je dobio i određene sugestije i uvjeravanja da će jedan dio komercijalnih banaka najradije pratiti države koje tijesno sarađuju sa MMF-om i Svjetskom bankom.

“E pa mi ćemo svjesno sarađivati, prije sa njima nego sa raznoraznim fondovima. Vidjećemo da li će taj aranžman biti dubinski, to će zavisiti od procjena zajedničkih za 2023. godinu, da li će Crna Gora morati da se štiti usled većih poremećaja ili ćemo moći da iznesemo narednu budžetsku godinu na jedan normalan način spremajući održiv budžet”, zaključio je Damjanović.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *