OPEC+ jednoglasno odlučio da smanji proizvodnju samo iz ekonomskih razloga

Ministar odbrane Sadijske Arabije rekao je da je odluka organizacije zemalja izvoznica nafte OPEC+ o smanjenju proizvodnje donesena jednoglasno i isključivo iz ekonomskih razloga, što su potvrdili i generalni sekretar organizacije i pojedine zemlje članice.

Princ Khalid bin Salman rekao je da je “zapanjen” optužbama da je Saudijsko Kraljevstvo takvu odluku donijelo zato što “podržava Rusiju u ratu s Ukrajinom”.

“Ovakve lažne optužbe ne dolaze od ukrajinske vlade”, objavio je mlađi sin saudijskog kralja na Twitteru.

Generalni sekretar OPEC-a Haitham al-Ghais rekao na konferenciji za novinare u Alžiru da su odluke OPEC+ isključivo “tehničke”. Niz izjava zemalja izvoznica pokazuje da podržavaju odluku od 5. oktobra o smanjenju proizvodnje za 2 miliona barela na dan, rekao je.

“Pozdravljamo te izjave i one dokazuju da je odluka ispravna”, rekao je novinarima.

Na pitanje može li odluka biti izmijenjena, rekao je da “odluke OPEC+a uvijek ostavljaju prostora za fleksibilnost… ministri su spremni da sjednu u avion i dođu u Beč”.

Direktor firme Kuwait Petroleum Corporation šeik Nawaf al-Sabah rekao je da Kuvajt želi da održi ravnotežu na tržištu nafte u korist potrošača i proizvođača.

Zabrinutost zbog ekonomskih teškoća raste i očekivani sporiji globalni ekonomski rast uzrokuju više poremećaja između snabdijevanja i potražnje, rekao je.

OPEC je u srijedu snizio prognoze rasta svjetske potražnje za naftom u ovoj i idućoj godini zbog usporavanja ekonomije, visoke inflacije i strožih mjera suzbijanja kovida-19 u Kini.

Američki predsjednik Joe Biden izrazio je ranije u oktobru razočaranje zbog najave smanjenja proizvodnje nafte i rekao da će “biti posljedica” po Saudijsku Arabiju.

Smanjenje proizvodnje smanjuje ponudu na tržištu i povećava mogućnost rasta cijena goriva prije opštin američkih izbora u novembru, na kojima će Bidenove Demokrate pokušati da zadrže kontrolu nad Kongresom i Senatom.

Izvor: SEEbiz

Check Also

Pogledajte najnoviju Bloombergovu listu milijardera

Najnovija Blumbergova lista milijardera nje donijela novina kada je u pitanju prva petorka. Na prvom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.