Crnogorski turizam u haosu, treba da biramo klijentelu

Dodajte komentar

Stanje u crnogorskom turizmu je haotično jer ne postoji koncept koji pratimo i ta neodlučnost nas dovodi u položaj koji nije zavidan. U svijetu, koji napreduje brže nego ikada do sada, mi stagniramo – kazao je Pobjedi Rade Bogavac, osnivač kompanije Travel Twitch DMC sa sjedištem u Crnoj Gori koja radi sa američkim tržištem iz Bostona. Pokušava svim naporima da upozna Amerikance sa crnogorskim ljepotama, jer to su visokoplatežni gosti koji bi dolazili na odmor od sedam do 21 dan.

Prezentacija destinacije

Bogavac je dio odbora Asocijacije turističkih vodiča i kada je počela pandemija korone, usljed nedostatka posla, otišao je iz Crne Gore u SAD i sada pokušava da pomogne našem ,,poremećenom“ turističkom tržištu.

“Moji napori su usmjereni ka prezentovanju destinacije i proizvoda koji nudi moja kompanija. Najveći izazov leži u činjenici da klijenti sa američkog područja putuju ka njima poznatim destinacijama i mora da postoji određeni osjećaj sigurnosti. Do sada smo održali desetak prezentacija na različitim događajima kao i direktno turoperaterima i individualcima koji su tijesno povezani sa turističkom industrijom”, kaže Bogavac.

Dovodio je već grupe iz SAD koje su oduševljene ovim područjem.

“Mnogo sam predjela vidio, ali ovo nisam nigdje- je bio jedan od komentara koje sam zapamtio. Američko tržište je dva-tri dana putovanja do Crne Gore, tako da njihova putovanja znaju da budu od sedam do 21 dan i ne uključuju samo Crnu Goru već i naše susjedne zemlje. To nam daje priliku ponekad da pokažemo više. Najveći utisak ostavlja Bokokotorski zaliv u kombinaciji sa Durmitorom i Kolašinom. Kontrasti i unikatni prizori ostavljaju bez daha i bude želju da se dođe ponovo”, tvrdi Bogavac.

Navodi da je trio hotela Chedi, Regent i Blue Kotor Bay do sada ostavio najbolji utisak na njega i njegove klijente.

“Oni posjeduju profesionalnost koja je potrebna tržištu sa kojim sarađujem. Ono gdje usluga stvarno zasija je na sjeveru gdje klijenti imaju priliku da osjete autentičnost naše kulture i toplinu gostoprimstva, i to im predstavlja hajlajt putovanja”, ističe Bogavac.

O tome u kojem smjeru naš turizam treba da ide on naglašava da treba da biramo klijentelu koristeći postojeće resurse.

“Ne pokušavajući da pratimo druge primjere već da budemo primjer drugim destinacijama primjenjujući koncept luksuznog i održivog turizma. Imena koja se nalaze u Bokokotorskom zalivu su savršen primjer da postoje investicije koje mogu da nas stave na mapu globalnog turizma, ali ta imena i sadržaji moraju da budu podržani kvalitetnom infrastrukturom koju mi, nažalost, nemamo”, naglašava Bogavac.

Smatra da region treba da bude upoznat sa onim što Crna Gora posjeduje.

“Ako naše komšije nijesu svjesne šta Crna Gora predstavlja teško da ćemo biti u stanju da budemo prepoznatljivi van granica Balkana. Fokus, sa druge strane, treba da bude na klijenteli sa Zapada jer gosti srednje i visokoplatežne moći ostvaruju pozitivan efekat na razvoj turizma i čine nas više efikasnim. Nijesmo destinacija za masovni turizam jer naša površina i infrastruktura ne podržavaju to”, kaže Bogavac dodajući da treba kreirati dugoročni plan koji bi sanirao sve “bolne” tačke koje nam ne dozvoljavaju da sazremo u turističkom smislu.

“To ne možemo postići osim ako se ne usmjerimo ka potražnji koja će nas učiniti održivim i proizvesti kontinuirani rast na dugoročnom nivou”, poručuje Bogavac.

Sjever – nemjerljiva vrijednost

Što se tiče sjevera smatra da nosi vrijednost koja nije mjerljiva.

“Činjenica je da imamo lokacije sa elementima tradicionalnog sadržaja koji je potkrijepljen dugom istorija. Svaki turstički proizvod treba da doprinese svojom vrijednošću. Katuni i način života, koji je prisutan u njima, rijetko je viđena pojava u svijetu. Valorizacijom tih oblasti stavljamo sebe daleko ispred drugih destinacija. Potrebna je jaka volja, puno truda, istrajnost i očuvanje tih oblasti čija će popularnost i posjećenost da raste vremenom. Možda ovo nije nešto što je atraktivno mlađim generacijama, ali siguran sam da postoji model koji bi sačuvao vrijednost katuna u obliku u kojem je sada”, tvrdi Bogavac.

U suštini sav sadržaj sjevera, po njegovim riječima, treba sačuvati i njegovati jer pregršt prirodnih ljepota i autentične kulture na relativno malom prostoru je pojam koji izumire u procesu globalizacije.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *