Negativno mišljenje na koncept Prostornog plana

Dodajte komentar

Savjet za reviziju dao je negativno mišljenje na koncept Prostornog plana Crne Gore (PPCG) što će uticati na dalju dinamiku izrade ovog strateškog dokumenta. Ovo je “Vijestima” zvanično potvrđeno u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kojim rukovodi ministarka Ana Novaković Đurović.

PPCG treba da se donese na period do 2040. godine, dok je aktuelni plan važio do 2020. godine.

PPCG neće biti donijet do 31. decembra ove godine kako je to utvrđeno odlukom i ugovorom o izradi tog plana pa će biti neophodno izvršiti odgovarajuću izmjenu odluke i sačiniti novi aneks ugovora. Ministarstvo će se maksimalno angažovati da se ovaj planski dokument donese u daljem,najkraćem mogućem roku, budući da se radi o strateškom dokumentu i opštoj osnovi organizacije i uređenja prostora Crne Gore, kazali su u ovom resoru, ne precizirajući koji bi to novi rok mogao biti za izradu ovog strateškog dokumenta.

Ugovor o izradi PPCG-a je zaključen 6. avgusta 2020. godine sa rukovodiocem stručnog tima za izradu dokumenta Svetlanom Jovanović i prema njemu država za ovaj posao treba da plati stručnom timu pola miliona eura, od čega je do danas, kako je rečeno u ministarstvu, isplaćeno 200.000 eura.

Ugovorom je definisano da se novac isplati kroz pet tranši rukovodiocima i članovima stručnog tima i to 20 odsto nakon predaje analize postojećeg stanja organizacije, uređenja i korišćenja prostora,20 odsto nakon predaje koncepta PPCG-a,30 odsto nakon predaje nacrta PPCG-a, 20 odsto nakon predaje predloga PPCG-a i 10 odsto nakon donošenja Predloga PPCG-a.

Na osnovu Ugovora o izradi planskog dokumenta do sada je realizovana isplata u iznosu od 200 hiljada eura. Obrađivač je 2020. godine dostavio je analizu plana, a 2021. godine koncept planskog dokumenta. Isplata je realizovana na osnovu ugovora i to 20 odsto nakon dostavljene analize plana i 20 odsto nakon dostavljenog koncepta plana, kazali su u ministarstvu.

Osnovnim tekstom Odluke o izradi ovog dokumenta je bio predviđen rok da se PPCG uradi u roku od godinu od imenovanja rukovodioca plana tako da je taj rok istekao 6. avgusta 2021.godine.

Potom se rok pomjera za 7. mart 2022. godine, a onda za 31. decembar ove godine. Paralelno sa izmjenama odluke gdje se pomjera rok za izmjenu ovog dokumenta aneksira se i ugovor sa rukovodiocem izrade plana.

Vijesti su Ministarstvo prostornog planiranja pitale koji su razlozi zbog kojih je rok za izradu PPCG-a prolongiran i da li je tu krivica ministarstva ili rukovodioca izrade dokumenta.

Do produženja roka za izradu PPCG došlo je iz razloga koji su navedeni u odlukama kojima je mijenjan prvobitni rok za izradu plana. Kao razlog za prvo produženje roka izrade navedena je izmjena dinamike izrade plana, nastala usljed prekida izrade plana, zatim problemi u komunikaciji nastali usljed propisanih mjera za suzbijanje pandemije koronavirusa, nova organizaciona struktura ministarstva nakon izbora Vlade 4. decembra 2020. godine. Drugo produženje roka izrade PPCG uslijedilo je zbog nepredviđenih okolnosti koje su se ticale primjene Zakona o sprečavanju korupcije, a koje su uticale na imenovanje novog Savjeta za reviziju zbog kojih nije bilo moguće izvršiti reviziju koncepta Plana u planiranom roku.

Jovanovićka je krajem februara ove godine izjavila za Radio Crne Gore da će PPCG biti završen do kraja ove godine.

PPCG je polazna osnova za realizaciju brojnih drugih projekata poput projekta izgradnje mosta na Bojani koji treba da spoji Crnu Goru i Albaniju. Ovaj most koji je promovisao aktuelni premijer Dritan Abazović računa se u infrastrukturne projekte i kao takav mora biti prepoznat u ovom strateškom dokumentu. Premijer je na sjednici Vlade 13. septembra kazao da resor kojim rukovodi Novaković-Đurović treba da radi brže. Ministarka je pitala premijera Abazovića u kojem to dijelu treba da radi brže, a premijer je odgovorio “u svakom dijelu treba da radi brže, naročito u dijelu koji se odnosi na građevinsku inspekciju. Moramo obezbijediti novac, vi dođite s informacijom, a mi ćemo pokušati da to riješimo, rekao je Abazović.

Bivši premijer Krivokapić zaustavio smjenu Jovanovićke

Vlada premijera Zdravka Krivokapića je u julu 2021. godine odbila predlog ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratka Mitrovića da se za rukovodioca tima za izradu PPCG imenuje Mirjana Nikolić i ponovo je imenovala Svetlanu Jovanović koja je bila rješenje bivše Vlade premiejra Duška Markovića.

To su saopštili Mitrović i tadašnji državni sekretar u tom ministarstvu Radovan Bojović na kontrolnom saslušanju na Odboru za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje na temu Stanje u oblasti prostornog planiranje u Crnoj Gori u julu prošle godine.

Izradu Prostornog plana države i Plana generalne regulacije je započela bivša vlast i odredila nosioce za te projekte, ali ministarstva kojim je rukovodio Mitrović nakon sprovedene analize utvrdilo je da se ne poštuju ugovorene obaveze, pa je planiralo raskid ugovore sa Jovanovićevom i sa Ksenijom Vukmanović koja je bila nosilac za izradu Plana generalne regulacije(PGR).

Ni Plana generalne regulacije za koji je od dva miliona potrošeno 400.000 eura

Iz Ministarstva urbanizma je Vijestima rečeno da je za izradu Plana generalne regulacije (PGR) iz državnog budžeta opredijeljeno dva miliona eura.

Po osnovu Ugovora o izradi planskog dokumenta do sada je realizovana isplata u iznosu od 400.000 eura. Krajem 2020. godine obrađivač planskog dokumenta je dostavio prvu fazu plana analiza planskog dokumenta na osnovu čega je realizovana isplata 20 odsto od ugovorenog iznosa, kazali su u ministarstvu.

PGR je trebalo da bude završen u oktobru ove godine, ali pošto je bilo izvjesno da se to neće desiti, Skupština je u julu izglasala izmene i dopune Zakona o prostornom planiranju i izgradnji objekata kojima je rok za izradu PGR pomjeren za godinu dana.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *