Finansijske institucije okreću se novim izvorima prihoda kroz “banku kao uslugu”

Dodajte komentar

Bankarstvo kao usluga (BaaS) biće široko prihvaćeno u naredne dvije godine, prema najnovijem izvještaju Gartner Hype Cycle for Digital Banking Transformation. Gartner predviđa da će 30 odsto banaka s imovinom većom od milijardu dolara pokrenuti BaaS za nove prihode do kraja 2024, ali polovina neće ispuniti očekivane ciljane prihode.

“Ove banke obično imaju ambicije da stvore i diversifikuju tokova prihoda ili, u manjoj mjeri, teže da prošire prethodno utopljena regulatorna ulaganja, kao što je PSD2 u Evropi, u mašine za stvaranje prihoda”, rekao je Jeff Casey, viši analitičar u Gartneru.

BaaS je jedna od četiri tehnologije za koje Gartner kaže da imaju potencijal za visoki nivo transformacije u bankarskom sektoru i da će vjerovatno sazrijeti u sljedećih nekoliko godina. Ostale tehnologije uključuju chatbotove, otvoreni oblak za bankarstvo i aplikacije za plaćanje putem društvenih mreža. CIO-ovi banaka trebalo bi da razmotre kako ključne inovacije oblikuju njihovu industriju i, u skladu s tim, odrede prioritet svojih strategija ulaganja u tehnologiju.

“BaaS je na vrhuncu Hype ciklusa. Tehnologija postaje sve popularnija i kod banaka i kod onih koje žele da uspostave ili poboljšaju direktne i posredne tokove prihoda. Tehnološke inovacije poput ovih pokreću konkurentske aktivnosti kod svih, utiču na potražnju kupaca za proizvodima i uslugama i oblikuju djelovanje regulatora na globalnom nivu”, rekao je Casey.

BaaS

BaaS može činiti ograničen ili širok skup finansijskih usluga regulisanih banaka ili kompanija, kako bi pokrenuli nove poslovne modele koje su implementirali drugi učesnici na bankarskom tržištu — fintechovi, neobanke, tradicionalne banke i treće strane. Učesnike na tržištu sve više privlače modeli saradnje koji omogućavaju poboljšana korisnička iskustva, kao što su bogatije performanse, širi skup proizvoda i inovativna korisnička iskustva. Učesnici koji nisu banke imaju koristi od brzog pristupa bankarskom tržištu korištenjem licence regulisanog subjekta umjesto traženja vlastitog sertifikata.

Chatbot

Chatbotovi predstavljaju jedan od primarnih slučajeva upotrebe vještačke inteligencije u bankama i uticaće na sva područja komunikacije između mašina i ljudi. Iako se uglavnom primjenjuje na službu za korisnike, upravljanje IT uslugama ili ljudske resurse, upotreba chatbota je nevjerovatno raznolika. Promjena sa “korisnik uči interfejs” na “chatbot uči što korisnik želi” ima implikacije na uključivanje, obuku, produktivnost i učinkovitost unutar radnog mjesta. Sofisticiranost tržišta AI platformi za poslovne razgovore dovela je do poboljšanog alata za banke u izgradnji i održavanju chatbota kroz korištenje ne-IT resursa. Operacionalizacija u poslovnim jedinicama izvan IT-a čini proizvodnju chatbota produktivnijom.

Otvoreni oblak

Usvajanje otvorenog oblaka utiče na transformaciju bankarske industrije jer banke mogu da postignu veći nivo efikasnosti i agilnosti premještanjem radnih opterećenja u oblak. Oblak za bankarstvo isporučuje softver specifičan za odrešeni ekosistem, kroz integraciju tih aplikacija na različitim nivoima, od onih u oblaku do potpuno izvornih.

Banke postižu agilnost brzim skaliranjem prema gore i dolje kako bi podržale promjene u potražnji, kao i ispunile regulatornu usklađenost ispunjavanjem privremenih zahtjeva. Oslobađaju se resursi za razvoj digitalne imovine njihovom centralizacijom i optimizacijom; fiksni troškovi smanjeni su izbjegavanjem prevelikih infrastruktura, a strukture troškova su optimizovane. Banke takođe mogu da centralizuju aplikacije i platforme koje olakšavaju razvoj i testiranje, izbjegavajući preklapanje ili dupliciranje.

Aplikacije društvenih mreža

Aplikacije za plaćanje putem društvenih mreža oslanjaju se na platforme za direktnu razmjenu poruka za pokretanje transakcija plaćanja. Interfejs aplikacije za razmjenu poruka koristi se za registraciju računa za plaćanje te za pokretanje i praćenje povezanih transakcijskih aktivnosti. Modernizacija platne infrastrukture i mogućnost korištenja otvorenog bankarstva i API-ja za plaćanje omogućili su nove pristupne puteve za društvenih mreža za poruke kako bi se uključile i usluge plaćanja. Usvajanje aplikacija za razmjenu društvenih poruka promijenilo je kupovinu i plaćanje, posebno u Aziji. Kakao Pay, LINE Pay, WeChat Pay i WhatsApp Pay pokazuju kako aplikacije za razmjenu društvenih poruka pružaju i kontekstualne podatke i interfejs za interakciju s korisnicima.

Izvor: ICT Business

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *