Ponovo stopiran plan generalne regulacije

Dodajte komentar

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kako nezvanično saznajemo, radi na novim zakonima o planiranju prostora, izgradnji i legalizaciji, za koje neće biti potreban plan generalne regulacije.

Vraćanje nadležnosti

“Moguće je da će forma plana generalne regulacije, kakva je definisana važećim zakonom, biti ukinuta. Vraćanje nadležnosti planiranja opštinama bi bilo rješenje slično sistemima planiranja iz ranijih zakona”, poručuje koordinatorka tima za izradu plana generalne regulacije Ksenija Vukmanović.

Ni ona, međutim, ne zna kako će se stvari odvijati, jer na njihove dopise resorna ministarka Ana Novaković-Đurović ne odgovara.

Plan generalne regulacije je u teoriji trebalo da zamijeni sve planske dokumente od detaljnog urbanističkog do prostornog plana države. Kako se radi o ogromnom broju podataka koji bi trebali da budu uvršteni u taj dokument, njegovo pravljenje je, tvrde stručnjaci, tehnički teško izvodljivo. Crna Gora, a ni region, niti imaju tehnologiju, niti dovoljan broj kadrova za to. Zbog toga se planovi generalne regulacije rade isključivo za manja naselja ili djelove naselja.

Ideja o pravljenju plana generalne regulacije za cijelu državu potekla je od Pavla Radulovića, resornog ministra u vladi Duška Markovića 2017. godine, kad je donesen aktuelni zakon o planiranju i izgradnji. Dvije godine kasnije formiran je koordinacioni tim za izradu tog plana, koji broji 60 eksperata iz različitih oblasti, isto toliko saradnika i još predstavnike svih opština. Izrada tog dokumenta, procijenjeno je, koštala bi dva miliona eura, a rok za završetak je bio ove godine.

Međutim, Ratko Mitrović, resorni ministar u vladi Zdravka Krivokapića, odlučuje da stopira rad tog tima, ali je „zaboravio“ da o toj odluci obavijesti njegove članove. Rezultat – stručnjaci prijete tužbom i Mitrović odlučuje da povuče odluku i da im plati 400 hiljada eura za dotadašnji rad. Vlada Dritana Abazovića u julu ove godine odlučuje da produži rok za izradu ovog plana do oktobra 2023. godine.

Rukovoditeljka tima za izradu tog plana Ksenija Vukmanović je tada potvrdila Pobjedi da im je Mitrović isplatio dug, a da je Ministarstvo na sajtu pozvalo građane da ponovo dostavljaju inicijative i zahtjeve.

“Uslov za nastavak izrade tog dokumenta bila je odluka Vlade da se donese aneks ugovora sa kojim bi se naš tim usaglasio”, kazala je Vukmanović.

Mitrović je 2021. najavio da se mora raditi potpuno novi zakon o planiranju i izgradnji, kao jedan od šest prioritetnih sistemskih zakona koje je urgentno trebalo mijenjati. Za duže od godinu mandata, njegov resor nije izmijenio zakon, što je trebalo po planu rada Vlade napraviti lani u četvrtom kvartalu, prekinuo je izradu prostornog i plana generalne regulacije, a strateška procjena uticaja nije ni počela da se radi.

Nema odgovornosti

Sada nema odgovora ni od nove ministarke Novaković-Đurović kojoj su se, kako tvrdi Vukmanović, više puta obraćali dopisima.

“Ni nakon sedam mjeseci od kada je Mitrović povukao raskid ugovora o izradi plana generalne regulacije i odlukom najavio potpisivanje aneksa ugovora o nastavku rada, i više od pet mjeseci od stupanja na dužnost ministarke Ane Novaković-Đurović, radni tim nije dobio informaciju o eventualnom daljem angažovanju”, kazala je Vukmanović.

Ona tvrdi da su saznali da je Ministarstvo započelo proceduru izrade novog zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, ali da o konkretnim rješenjima još nemaju informacije.

Podsjeća da je cilj izrade plana generalne regulacije bio da se na nivou pet regiona integralno i jednovremeno obezbijedi planska dokumentacija za teritoriju cijele države, u skladu sa opredjeljenjima privrednog, socijalnog, ekološkog i kulturno- istorijskog razvoja, sa novim pravilima za izgradnju objekata i uređenje prostora.

“Donošenjem ovakvog dokumenta stvorili bi se uslovi za ukidanje važeće planske dokumentacije koja broji više od 500 planskih dokumenata višeg i nižeg reda, a koja se pokazala kao neusaglašena, a planska rješenja devastirajuća na pojedinim područjima”, objašnjava Vukmanović.

Međutim, ona ističe da se iz medijskih nastupa predstavnika Ministarstva više puta čuo stav da izradu planske dokumentacije dijelom treba preusmjeriti u nadležnost opština.

“Moguće je da će forma plana generalne regulacije, kakva je definisana važećim zakonom, biti ukinuta. Vraćanje nadležnosti planiranja opštinama bi bilo rješenje slično sistemima planiranja iz ranijih zakona i svakako bi zahtijevalo duži period i veća finansijska sredstva za izradu nove ili ažuriranje važeće planske dokumentacije”, objasnila je Vukmanović.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *