“Naše voće” i IRF: Zajedno u razvoju najveće plantaže jabuka u Crnoj Gori

Dodajte komentar

U centru nikšićke Župe, nalazi se najveća crnogorska plantaža jabuka. Sačinjen od najkvalitetnijih sorti, jedinstveni voćnjak koji se prostire na preko 28 hektara, svakodnevno obilazi izvršni direktor Miloš Golubović.

“Preduzeće ‘Naše voće’ osnovano je 2017. godine sa planom da upravlja projektom podizanja višegodišnjeg intenzivnog zasada jabuke. Riječ je o tehnologiji gustog zasada, porijeklom iz Italije, a koji se ogleda u protivgradnom sistemu. U preduzeću trenutno radi 12 stalno zaposlenih radnika, a baš danas, dok traje berba, imamo 30 sezonskih radnika na imanju”, priča Golubović.

U procesu razvoja značajnog kapitala, ulogu strateškog partnera, čelnici preduzeća “Naše voće” povjerili su Investiciono-razvojnom fondu (IRF) koji je posredstvom podržane investicije, upravo doprinio porastu broja zaposlenih.

“Pored primarne proizvodnje jabuke, od nedavno se bavimo preradom. IRF je podržao većinu, odnosno najveći dio obima naše investicije do sada. Izgradili smo objekat za čuvanje i preradu voća, u koju je ugrađena linija za cijeđenje soka. Uskoro, kroz kreditnu liniju koju je trenutno aktivna u okviru IPARD aplikacije, obezbijedićemo liniju za proizodnju džemova i marmelada. Do polovine novembra, očekujemo da ona bude ugrađena. Efektivno, uz pomoć IRF-a, razvijamo kako primarnu proizvodnju, tako i preradu”, kazao je direktor Golubović.

Svake godine, vrijedni vizionari bili su posvećeni širenju kapaciteta imanja, pa njihov impresivni voćnjak danas broji 100.000 sadnica.

“Ne samo da bismo preporučili, već preporučujemo IRF, posebno zainteresovanim, potencijalnim investitorima, koji bi investirali u ovu djelatnost. Saradnja je bila odlična, veoma transparentna i imamo samo riječi hvale. Ono što doživljavamo kao prednosti Fonda u odnosu na komercionalne banke, jesu kamatne stope, koje su kod IRF-a fiksne, u odnosu na kamatne stope ostalih banaka koje su već unazad godinama varijabilne. To se posebno vidi sada, u ovim godinama”, istakao je Golubović.

Dugoročni razvoj kompanije, pravac je koji “Naše voće” isključivo prati u svojoj poslovnoj namjeri, a da bi ona nastavila trend isplativosti, neophodno je obazrivo razmišljati o svakom narednom koraku.

“Trenutno podižemo novih 7 hektara i imaćemo nekih 35 hektara zasada na proljeće sljedeće godine. Time ćemo završiti prvu fazu projekta, a to je podizanje voćnjaka na sopstvenom imanju. Druga faza je podrazmijevala objekat za čuvanje i preradu voća. Projekat vjerno prati i podrška u primarnoj proizvodnji i preradi. Imamo konsultanta koji nas uči kako se određeni trendovi, upravo u preradi voća, pojavljuju na našem tržištu. Od nedavno imamo koleginicu koja je prehrambeni tehnolog, koja će se baviti vođenjem procesa prerade voća. Ambicija je da u narednom periodu proširimo naš asortiman”, zaključio je Golubović.

Media Biro

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *