Potencijal za saradnju sa respektabilnim luksemburškim kompanijama

Dodajte komentar

Crna Gora ima veliki potencijal za privlačenje respektabilnih evropskih kompanija i investitora čija je namjera širenje biznisa, poručeno je sa poslovnog foruma u Luksemburgu koji su organizovale privredne komore Crne Gore i zemlje domaćina.

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić istakla je da je u Luksemburgu više od 10.000 crnogorskih građana, koji u ovoj državi prepoznaju povoljan ambijent za život i rad. Kao primjer povoljnog biznis ambijenta u Crnoj Gori, navela je renomiranu kompaniju “Artec 3D” iz Luksemburga, koja je proširila svoje poslovanje na našu zemlju i otvorila novu evropsku kancelariju u Baru.

Prema njenim riječima, u posljednjih pet godina robna razmjena sa Luksemburgom bila je na veoma niskom nivou, a ukupne investicije iz ove zemlje od 2017. do 2021. godine iznose 31,1 milion eura, što ukazuje da postoji veliki prostor za unapređenje.

“Poseban interes za saradnju postoji u oblasti poljoprivrede – prevashodno u proizvodnji organske hrane, šumarstvu, ribarstvu i proizvodnji vode, te u turizmu po kojem smo prepoznati – posebno u oblasti zdravstvenog i rehabilitacionog, kao i sportskog turizma. Posljednje godine takođe jasno ukazuju na interes za saradnju u oblasti energetike, osobito u obnovljivim izvorima energije i upravljanju otpadom, i naravno na polju informaciono-komunikacionih tehnologija”, kazala je predsjednica Drakić.

Ona je istakla da opšti preduslov ekonomske saradnje predstavlja kvalitetna saobraćajna povezanost, na čemu Crna Gora i samostalno i u okviru evropske mreže projekata, posvećeno radi.

“Očekivanja Crne Gore od Jadransko jonske ceste su velika. Akcenat treba staviti i na povezivanje preko Luke Bar, koja bi, revitalizacijom željeznice i nastavkom izgradnje autoputa, mogla da postane logistički centar koji povezuje zapadnu i jugoistočnu Evropu”, kazala je Drakić.

Ona je na kraju izrazila uvjerenje da će podsticaji inovacijama, plava i zelena ekonomija, te upravljanje otpadom biti teme od zajedničkog interesa za privrede i ekonomije dvije zemlje.

Više detalja o ekonomskim prilikama u obije zemlje, investicionim i drugim privrednim potencijalima, učesnicima Foruma je iznio generalni direktor Privredne komore Luksemburga Carl Thelen, koji je istakao da postoje značajne biznis mogućnosti za Crnu Goru i Luksemburg u okviru novih ekonomskih prilika u Evropi. Prezentacije su održali i direktor Agencije za investicije Crne Gore Mladen Grgić, izvršni rukovodilac proizvodnje u EPCG Bojan Đordan, te izvršni direktor “Artec 3D” Artyom Yukhin.

Ambasador Crne Gore Ivan Leković istakao je da Luksemburg predstavlja novu priliku za crnogorsku privredu, posebno što dosadašnji ekonomski bilans Crne Gore sa ovom državom jasno ukazuje da razmjena treba biti daleko viša. Leković smatra da veoma dobri politički odnosi doprinose daljem jačanju biznisa.

Ambasador Luksemburga za Crnu Goru Philippe Donckel govorio je o dobrim odnosima dviju država, koji se permanentno unapređuju kroz biznis projekte kakav je i otvaranje predstavništva kompanije “Artec 3D”.

Događaj je završen bilateralnim sastancima predstavnika kompanija o mogućnostima uspostavljanja saradnje na konkretnim poslovima i ocijenjen kao uspješan posebno s aspekta neposredne prilike za upoznavanje privrednika s investicionim potencijalima i poslovnim mogućnostima.

Poslovni forum u Luksemburgu realizovan je u okviru višednevne posjete delegacije crnogorske privrede ovoj zemlji i Belgiji, koju su činili predstavnici IT, energetike, turizma, trgovine, logistike, aviosaobraćaja i drugih sektora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *