Zlato je palo u trenucima kada trgovci oprezno iščekuju podatke o inflaciji u SAD, u pokušaju da procijene sljedeći potez Federalnih rezervi za kamatne stope.

Zlato bilježi lošu godinu, pošto je dostiglo najvišu cijenu ove godine u martu usljed ruske invazije na Ukrajinu, ali je zatim palo za oko 18 odsto, pošto je monetarno pooštravanje centralnih banaka u svijetu opteretilo cijenu plemenitog metala. Komentari guvernera Banke Engleske Andrewa Baileyja o ukidanju hitne podrške pomogli su da ove sedmice padnu cijene zlata.

Prema najnovijim ekonomskim podacima, cijene plaćene američkim proizvođačima porasle su više nego što se očekivalo, što sugeriše da će inflatornim pritiscima biti potrebno vrijeme da se ublaže. To će održati Fed na agresivnom putu povećanja kamatnih stopa. Zvaničnici centralne banke su se obavezali da će u bliskoj budućnosti podići kamatne stope na restriktivni nivo kako bi obuzdali inflaciju, iako su neki primijetili važnost kalibracije tempa povećanja kako bi se smanjili rizici.

Investitori su u nedoumici dok čekaju podatke o potrošačkim cijenama u SAD koji će danas biti objavljeni i koji bi mogli da odrede da li će Fed izvesti četvrto uzastopno povećanje kamatnih stopa, što bi povećalo pritisak na cijenu poluga.

“Postoji asimetrični rizik pred objavu indeksa potrošačkih cijena, ali se ne spremamo za veliki pad”, rekla je Nicky Shiels, direktor strategije za metale u MKS PAMP SA i dodala cijene plemenitih metala i robe zavisiće od toga kako američki dolar bude reagovao na podatke.

Spot cijena zlata pala je za 0,2 odsto na 1.669,41 dolar za uncu u Singapuru, nakon povećanja od 0,4 odsto u srijedu. Bloomberg Dollar Spot indeks bio je stabilan. Srebro i platina su pali, dok se cijena paladijuma nije bitno promijenila od prethodnog dana.