Istorijski dogovor: Francuska šalje gas u Njemačku

Dodajte komentar

Francuski operater za prenos gasa GRTgaz počeo je prvi put da isporučuje prirodni gas direktno u Njemačku, ispunjavajući obećanje Pariza da će pomoći u ublažavanju energetske krize preko Rajne, dok Berlin pomaže Francuskoj da se izbori sa manjkom u proizvodnji električne energije.

Nakon završetka radova, koji su omogućili preokret istorijskog toka koji je bio usmjeren samo na zapad, prirodni gas je počeo da se kreće ka istoku, navodi se u saopštenju GRTgaza. Mrežni operater je otvorio tender za početni kapacitet od 31 gigavat sat dnevno, koji bi mogao da poraste na čak 100 GWh dnevno, kada se ukinu logistička ograničenja.

“Ovo je prvi put da Francuska šalje gas direktno u Nemačku. U slučaju normalne zime, prilično smo optimistični da ćemo zadovoljiti potražnju u Francuskoj, podržati proizvodnju električne energije i osigurati evropsku solidarnost”, rekao je glavni izvršni direktor GRTgaza Thierry Trouve.

To bi bilo moguće i tokom hladnije zime ako korisnici umanje svoju potrošnju, rekao je Trouve.

Novi transfer gasa dio je sporazuma između francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njemačkog kancelara Olafa Scholza o smanjenju rizika od nestašice energije. Rusija smanjuje isporuke ovog energenta Evropi, pri čemu je Njemačka posebno pogođena, dok se Electricite de France SA bori sa nižom raspoloživošću svojih nuklearnih elektrana. Kao dio sporazuma, Njemačka je pristala da odloži postupno gašenje dva od tri preostala nuklearna reaktora za narednu godinu.

Isporuke od 100 GWh dnevno predstavljale bi otprilike desetinu svakodnevnog francuskog uvoza tečnog prirodnog gasa kroz četiri terminala u zemlji, rekao je šef GRTgaza. Francuska takođe uvozi ovaj energent cjevovodom iz Norveške, a povremeno i iz Španije.

Izvor: Bloomberg Adria

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *