Fed: Kamatne stope ostaće visoke još neko vrijeme

Dodajte komentar

Zvaničnici Federalnih rezervi bili su iznenađeni tempom inflacije i nagovijestili su na posljednjem sastanku da očekuju da će više kamatne stope ostati na snazi dok cijene ne padnu, navedeno je u zapisniku sa sastanka centralne banke iz septembra.

U raspravama koje su dovele do povećanja kamatne stope od 0,75 postotnih bodova, kreatori politike primijetili su da inflacija posebno uzima danak Amerikancima s nižim primanjima. Ponovili su da će se povećanja stopa vjerovatno nastaviti i da će više stope prevladavati sve dok problem ne pokaže znakove rješavanja.

“Učesnici su ocijenili da Odbor treba da zauzme, a potom i zadrži restriktivniji politički stav kako bi ispunio zakonodavni mandat Odbora za podsticanje pune zaposlenosti i stabilnosti cijena”, navodi se u sažetku sastanka.

Zvaničnici su dalje naveli da inflacija “za sada malo pokazuje znakove smanjenja… i povisili su svoju procjenu kretanja stope federalnih sredstava koja bi vjerovatno bila potrebna za postizanje ciljeva Odbora”.

S&P 500 blago je ojačao u srijedu nakon objavljivanja zapisnika jer su neki trgovci jedan komentar shvatili kao signal da bi Fed mogao odustati od brzog pooštravanja ako dođe do većih turbulencija na finansijskim tržištima.

“Nekoliko učesnika primijetilo je da bi, naročito u trenutnom vrlo neizvjesnom globalnom ekonomskom i finansijskom okruženju, bilo važno prilagoditi tempo daljeg pooštravanja politike s ciljem ublažavanja rizika od značajnih negativnih učinaka na ekonomske izglede”, stoji u zapisniku.

Sastanak je održan uoči nedavnog objavljenih podataka koji pokazuju da su inflacijski pritisci i dalje visoki, iako ne tempom kojim su bili ranije ove godine. Fedov preferirani pokazatelj inflacije izdataka za potrošačke cijene porastao je za 6,2% u odnosu na prošlu godinu – 4,9% isključujući hranu i energiju – u avgustu, prema prošlomjesečnim podacima koji su bili znatno iznad cilja centralne banke od 2%.

Izvještaj objavljen u srijedu pokazao je da su proizvođačke cijene u septembru porasle za 0,4%.

Izvor: SEEbiz

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *