EK poništila grant od 41,2 miliona zbog kašnjenja idejnog rješenja obilaznice

Dodajte komentar

Evropska komisija (EK) poništila je investicioni grant od 41,2 miliona eura, jer su se radovi na idejnom projektu na dionici budvanske obilaznice Jadransko-jonske brze ceste odvijali veoma sporo, piše u Izvještaju EK o Crnoj Gori.

Navodi se da su radovi bili otežani crnogorskim zakonodavstvom u vezi sa zahtjevima za idejni projekat kompleksne infrastrukture, koji dovodi do prevelikih troškova projektovanja i uzrokuje kašnjenja.

Najavili su mogućnost ponovne prijave ukoliko se dostigne zrelost projekta.

Podsjetimo, obilaznica oko Budve, koja je trebala da se gradi u okviru projekta izgradnje Jadransko-jonskog koridora, koja bi Crnu Goru povezali sa Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom i Albanijom, trebala je da počne da se radi tokom 2021, saopštilo je tada Ministarstva saobraćaja.

Pored te dionice, u dijelu Izvještaja, koji se odnosi na razvoj infrastrukture, istakli su da je kasnilo nekoliko prioritetnih putnih projekata.

“Nastavljeni su radovi na prioritetnoj dionici autoputa Bar-Boljare (Smokovac – Mateševo). Dionica je konačno puštena u saobraćaj u julu 2022. godine, sa tri godine zakašnjenja”, navode iz EK.

Iz Evropske komisije smatraju da stopa putarine za putnička vozila na završenoj dionici auto-puta treba da bude pet centi po kilometru, a ne osam centi, što je, kako navode, 60 odsto iznad stope preporučene studijom izvodljivosti koju je finansirala EU i analizom troškova i koristi za cijeli auto-put Bar-Boljare

“Studija, koja uključuje preporuke o građevinski standardi, stope putarine i način finansiranja preostalih dionica, trebalo bi da bude usvojena 2022.”, navode u Izvještaju.

Saopštili su i da su na željezničkoj mreži, nastavljeni radovi na različitim željezničkim projektima uz finansiranje EU, uključujući nadogradnju pruge Bar-Vrbnica i studiju izvodljivosti na pruzi Podgorica-Tuzi-granična linija sa Albanijom.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *