Crna Gora od MMF-a može očekivati podršku i garancije za finansijske aranžmane

Dodajte komentar

Crnoj Gori, kao članici Međunarodnog monetarnog fonda, na raspolaganju su tehnička i savjetodavna podrška, te pružanje garancija u eventualnim finansijskim aranžmanima sa mnogobrojnim bankarskim, odnosno finansijskim institucijama.

To je rečeno tokom sastanka delegacije Crne Gore, koju predvode guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić i ministar finansija Aleksandar Damjanović sa zamjenikom generalne direktorice MMF-a Boom Lijem i izvršnim direktorom ove institucije Paulom Hilbersom, tokom koje je predstavljena aktuelna makroekonomska, fiskalna i finansijska pozicija Crne Gore.

Kako je naglasio Žugić, uprkos nepovoljnom makroekonomskom ambijentu i izloženosti brojnim rizicima, stabilnost finansijskog sistema u Crnoj Gori je očuvana i dodatno unaprijeđena, zahvaljujući pozitivnim trendovima koji su karakterisali poslovanje banaka u periodu prije pandemije, kao i efikasnom i proaktivnom djelovanju CBCG.

“U prethodnom, izuzetno izazovnom vremenu, aktivno smo radili na snaženju kapaciteta supervizije i prevencije pranja novca, pa su nekadašnje ranjivosti danas naša velika prednost. Rezultati procjene kvaliteta aktive banaka (AQR), koju su nezavisni eksterni revizori sproveli u skladu sa metodologijom Evropske centralne banke, potvrdili su stabilnost bankarskog sektora, istakao je guverner i dodao da je domaći regulatorni okvir koji tretira bankarsko poslovanje gotovo potpuno harmonizovan sa EU direktivama, kao i da se intenzivno radi na dodatnom unapređenju platnog prometa”, kazao je guverner.

Damjanović je naveo da Vlada Crne Gore, u cilju stabilnijeg i predvidljivijeg ekonomskog konteksta, “ulaže krajnje napore da se mala, otvorena i zavisna crnogorska ekonomija odgovorno i spremno suoči sa aktuelnim i predstojećim globalnim izazovima, koji se najviše ogledaju kroz rastuću inflaciju i nadolazeću energetsku krizu”.

Govoreći o objektivnom stanju crnogorskih javnih finansija, kao i o planovima za njihovu stabilizaciju, ministar finansija je naglasio da Vlada nastoji da, u okviru prioritetnih ciljeva, definiše konkretne mjere koje za cilj imaju brži privredni rast i razvoj, kao preduslove makroekonomske i fiskalne stabilnosti. Damjanović je istakao i da će projekcije privrednog rasta za tekuću godinu biti korigovane u pozitivnom smjeru, što daje nagovještaj da su crnogorska privreda, a sa njom i finansije na putu pune konsolidacije.

“Pored razgovora o razvojnim ciljevima Crne Gore i njihovoj usklađenosti sa Partnerskim okvirom za Crnu Goru za period 2023-2027. godine, na sastancima u Vašingtonu bilo je riječi i o mogućnostima koje stoje na raspolaganju državi kao članici MMF-a, a koje trenutno ne uključuju finansijsku, već tehničku i savjetodavnu podršku, te prostor za razmjenu iskustava, pružanje svojevrsnih garancija u eventualnim finansijskim aranžmanima sa mnogobrojnim bankarskim, odnosno finansijskim institucijama”, saopšeno je nakon sastanka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *